Építészet Hónapja

2022.10.04. 19:05

Bejárták a tudás tornyát, kötetbemutató is volt a megyei könyvtárban (képek)

A megújult József Attila Megyei és Városi Könyvtárban tartotta nyitórendezvényét kedden az Építészet Hónapja alkalmából a szakmai kamara. Épületlátogatás mellett könyvbemutatóra várták a megyéből érkező szakembereket.

Sugár Gabi

Dr. Horváth Géza vezette körbe a vendégeket. Balra Páll Ákos, mellette Markos Anikó

Forrás: 24 Óra

Fotós: Flajsz Péter

Markos Anikó, a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara elnöke nyitotta meg a hagyományos őszi programsorozatot. A József Attila Megyei és Városi Könyvtár épületében szervezett eseményen hangsúlyozta: nem véletlen a helyszín.

A helyi építészekre fókuszálva ezúttal a közelmúltban elkészült beruházást szeretnék bemutatni a megyei kamara tagjainak. Páll Ákos építész tervező a 21. századi könyvtár épületével kapcsolatban kiemelte: az ötvenes években készült el az eredeti épület, amelyet a nyolcvanas években bővítettek. A kétezres évek elején aztán megszülettek a korszerűsítési tervek, ezeket dolgozták végül át a mostani átépítéskor. Két nagy egységre bontható a funkció: olvasó térre és a több szintes tudás toronyra.

Dr. Horváth Géza, az intézmény munkatársa vezette körbe az érdeklődőket, a közönségforgalmi részeken túl az olvasók által nem látogatható egységeket is megmutatva. Az épületbejárás után mutatták be prof. Prokopp Mária művészettörténész könyvét: Új kutatások Esztergom Megyei Jogú Város építészeti értékeiről címmel.

A 624 oldalas könyvet 56 kiválóság jegyzi. Dr. Vukov Konstantin PhD okleveles építészmérnök, a Magyar Építész Kamara Műemlékvédelmi Tagozatának elnöke beszélt a kötetről, amely a római kortól napjainkig mutatja be Esztergom építészeti értékeit.

Prokopp Mária, a Széchenyi-díjas szerkesztő születésétől kötődik a városhoz, Esztergom díszpolgára. Széles szerzői tábort mozgósított, akiknek írásai Esztergom ezeréves múltját különféle időszakokban és szakterületeken barangolva úgy mutatják be, hogy bizonyítsák a magyar kultúra, művészet magas színvonalát és eredetiségét.

Kiváló szakemberek jegyzik - A kötet tudományos tartalmát a sokrétűség jellemzi, vezérelve a történetiség – hangzott el a könyvbemutatón. Általános városépítészeti elemzés után római mellett a középkor, az oszmán, a barokk, majd a 19.-től a 20. század második felét bemutató eredményeket vonultatnak fel a tanulmányok, amelyeket az esszék követnek. A régészeti, építészettörténeti és művészettörténeti kutatásokat a legkiválóbb szakemberek jegyzik. Új adatokra is bukkanhat az olvasó az elegáns kiadványban, amely képanyagban is rendkívül gazdag. A tervezett címlap nagyvonalú, illik az elegáns kötethez.

Elképesztően nagy szervezőmunka volt a sok szerző és a tanulmányok begyűjtése, rendszerezése, majd szerkesztés. Negyvenegy tanulmány és tizenhárom esszé szerepel benne – hangzott el a bemutatón.

A vaskos kötet valójában szakmai tanulmánykötet, amely az új kutatásokat vagy már néhol publikált eredményeknek kiteljesedett tudományos összefoglalását gyűjti össze. Rengeteg színes képpel illusztrált, elegáns alkotás.

 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában