Építészet Hónapja

2022.10.04. 19:05

Bejárták a tudás tornyát, kötetbemutató is volt a megyei könyvtárban (képek)

A megújult József Attila Megyei és Városi Könyvtárban tartotta nyitórendezvényét kedden az Építészet Hónapja alkalmából a szakmai kamara. Épületlátogatás mellett könyvbemutatóra várták a megyéből érkező szakembereket.

Sugár Gabi

Dr. Horváth Géza vezette körbe a vendégeket. Balra Páll Ákos, mellette Markos Anikó

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Markos Anikó, a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara elnöke nyitotta meg a hagyományos őszi programsorozatot. A József Attila Megyei és Városi Könyvtár épületében szervezett eseményen hangsúlyozta: nem véletlen a helyszín.

A helyi építészekre fókuszálva ezúttal a közelmúltban elkészült beruházást szeretnék bemutatni a megyei kamara tagjainak. Páll Ákos építész tervező a 21. századi könyvtár épületével kapcsolatban kiemelte: az ötvenes években készült el az eredeti épület, amelyet a nyolcvanas években bővítettek. A kétezres évek elején aztán megszülettek a korszerűsítési tervek, ezeket dolgozták végül át a mostani átépítéskor. Két nagy egységre bontható a funkció: olvasó térre és a több szintes tudás toronyra.

Dr. Horváth Géza, az intézmény munkatársa vezette körbe az érdeklődőket, a közönségforgalmi részeken túl az olvasók által nem látogatható egységeket is megmutatva. Az épületbejárás után mutatták be prof. Prokopp Mária művészettörténész könyvét: Új kutatások Esztergom Megyei Jogú Város építészeti értékeiről címmel.

A 624 oldalas könyvet 56 kiválóság jegyzi. Dr. Vukov Konstantin PhD okleveles építészmérnök, a Magyar Építész Kamara Műemlékvédelmi Tagozatának elnöke beszélt a kötetről, amely a római kortól napjainkig mutatja be Esztergom építészeti értékeit.

Prokopp Mária, a Széchenyi-díjas szerkesztő születésétől kötődik a városhoz, Esztergom díszpolgára. Széles szerzői tábort mozgósított, akiknek írásai Esztergom ezeréves múltját különféle időszakokban és szakterületeken barangolva úgy mutatják be, hogy bizonyítsák a magyar kultúra, művészet magas színvonalát és eredetiségét.

Kiváló szakemberek jegyzik - A kötet tudományos tartalmát a sokrétűség jellemzi, vezérelve a történetiség – hangzott el a könyvbemutatón. Általános városépítészeti elemzés után római mellett a középkor, az oszmán, a barokk, majd a 19.-től a 20. század második felét bemutató eredményeket vonultatnak fel a tanulmányok, amelyeket az esszék követnek. A régészeti, építészettörténeti és művészettörténeti kutatásokat a legkiválóbb szakemberek jegyzik. Új adatokra is bukkanhat az olvasó az elegáns kiadványban, amely képanyagban is rendkívül gazdag. A tervezett címlap nagyvonalú, illik az elegáns kötethez.

Elképesztően nagy szervezőmunka volt a sok szerző és a tanulmányok begyűjtése, rendszerezése, majd szerkesztés. Negyvenegy tanulmány és tizenhárom esszé szerepel benne – hangzott el a bemutatón.

A vaskos kötet valójában szakmai tanulmánykötet, amely az új kutatásokat vagy már néhol publikált eredményeknek kiteljesedett tudományos összefoglalását gyűjti össze. Rengeteg színes képpel illusztrált, elegáns alkotás.

 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában