1956

2022.10.26. 20:26

Ágyútűz fogadta a forradalmárokat a Sötétkapunál: máig nem feledi hőseit és mártírjait Esztergom

Az 1956-os forradalomra, annak hőseire és áldozataira, mártírjaira emlékeztek október 26-án Esztergomban. A Sötétkapunál két rendezvényen is mondtak beszédeket és koszorúztak.

P. O. Z.

A forradalmárok autóbuszára 1956. október 26-án ágyúval és kézifegyverekkel lőttek a Sötétkapunál, amikor a hadtestparancsnokságon szolgálókat rá akarták venni: álljanak melléjük

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

A 14 áldozat és számos sebesült emlékére tartottak idén is megemlékezést a 66 évvel ezelőtti esztergomi tragédia helyszínén. A városi ünnepen az Árpád-házi Szent Erzsébet iskola diákjai adták elő műsorukat. Az 1956 forradalmáról szóló ünnepi beszédet ezúttal az Esztergom-kertvárosi Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos mondta, aki szónoklatában a hitet, a család- és a hazaszeretetet, mint a mártíroktól kapott örökséget állította középpontba. 

A rendezvény végén a történelmi egyházak pap és lelkész képviselői mondtak ökumenikus imádságot, majd a város és megyei vezetők, továbbá a civil résztvevők elhelyezték koszorúikat, virágaikat, gyertyáikat a mártíromságról szóló 56-os emlékműnél. Szintén a hagyományokat követve a városi ünnepség után idén az esztergomi és környékbeli konzervatív, jobboldali szervezetek külön is tartanak megemlékezést. 

A Fidesz Esztergomi Szervezete, a KDNP Esztergomi Szervezete, a Fidelitas Esztergomi Szervezete, az Ezredév Polgári Társulás, az Esztergomi Polgári Körök, a Limes Anavum Honismereti Társulás, és a Szövetség MKF platformja Párkány 19 órakor a Sötétkapu másik végén található Mindeszenty-szobornál közösen emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjairól, valamint Mindszenty József bíboros-hercegprímás, esztergomi érsekről.

A koszorúzók sorában a város és a megye vezetői mellett a szakhatóságok, intézmények első emberei is koszorúztak a Sötétkapunál lévő 56-os mártíremlékműnél
A koszorúzók sorában a város és a megye vezetői mellett a szakhatóságok, intézmények első emberei is koszorúztak a Sötétkapunál lévő 56-os mártíremlékműnél 
Fotós: P. O. Z.  / Forrás: 24 Óra


.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában