Előadás

2022.10.03. 12:39

A Részegek hidegzuhanyt zúdít a Jászai közönségének nyakába

Új darabot mutattak be a Jászai Mari Színházban. A Részegek című tragikomédiának októberben még háromszor tapsolhat a közönség.

Sugár Gabi

Jelenet a darabból

Forrás: Sipos Zoltán

Fotó: Sipos Zoltan /jaszaiszinhaz.hu

Október első napján mutatta be a Jászai Mari Színház társulata a Részegek című tragikomédiát. A darab egy általános európai válságállapotról húzza le a leplet, és kíméletlenül hidegzuhanyt zúdít a nyakunkba. Egy mámoros éjszakán, látszólag véletlenszerűen egymás sorsát keresztezik különböző társadalmi és szociális háttérrel rendelkező, különböző foglalkozású és múltú szereplők: menedzser, bankár, építőipari alkalmazott, modell, fesztiváligazgató, prostituált. 

A közös bennük, hogy mindannyian kiszolgáltatottak, törékenyek, esendők. Álom és mámor, éberség és részegség között lebegve olyan dolgokról kezdenek beszélni, amikről máskor, más helyzetben soha. Döbbenten csodálkoznak rá az ajkukat elhagyó mondatok alapvető igazságtartalmára. Mintha egy megmagyarázhatatlan, földön kívüli erő teremtette volna meg számukra ezt a szakrális gyónásállapotot, és mintha éppen Isten szólalna meg általuk.

A 16 éven felülieknek szóló darab rendezője, Sebestyén Aba korábban elmondta:
– Ivan Viripajev műve korunk iránytűjét vesztett emberének tragikomikus vergődéséről szól: arról, hogy nagyon magunkra maradtunk, és hogy ebben a magányban, az értékeiben megrendült társadalmunkban mit jelent számunkra Isten? A banki menedzsertől kezdve az IT-szakemberen, filmfesztivál-igazgatón, megunt-megcsalt férjeken és feleségeken, prostituálton keresztül az építőipari munkásig a társadalom majdnem minden rétegéből találunk itt szereplőket, akik a részegség hatása alatt vallanak magukról, legbensőbb titkaikról, Istenhez való viszonyukról.

Mit kockáztat, azaz mit nyer vagy veszít az, aki őszintén nyilvánul meg ebben a világban? Viripajev zseniális találmánya, hogy ezeket a súlyos kérdéseket kizökkent időben, mágikus térben, mámoros állapotban lévő, részeg szereplők által boncolgatja, boncoltatja. De vajon hogyan lehet eljátszani, megmutatni, megélni ezt a fajta részegséget, ezt a mágikus mámort, amely ezeket a szánni-szeretnivaló, esendő szereplőket ebbe a szakrális, gyónási állapotba juttatja? Ezt tapasztalhatják meg azok, akik október 8-án, 15-én vagy 21-én 19 órától megtekintik a kétfelvonásos, zenés darabot.  

Megmondják az őszintét
A részeg embernek nincs vesztenivalója, őt nem érdekli semmi, „megmondja az őszintét”. Olyan mélyről feltörő, féltett, eltitkolt gondolatok, kérdések fogalmazódnak meg és törnek felszínre e szereplők vergődése által, melyek kíméletlenül szembesítenek azzal, hogy keservesen elveszítettük a kontaktust mindazzal, ami transzcendentális, tiszta, egyszerű, igaz, talán mindazzal, ami a megváltáshoz kellene – vallja Sebestyén Aba, a darab rendezője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában