Tudomány

2022.10.01. 07:00

A Kutatók Éjszakáján kiderült, hogyan bulizott a költő Balassa és hogy mik a sejtautomaták

Hat különleges előadással várták az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján Esztergomban. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának (PPKE BTK) esztergomi campusán többek közt 19. századi fejlesztőjátékokról és sejtautomatákról tudhatott meg több mindent a közönség.

P. O. Z.

A Kutatók Éjszakája ezúttal is számos érdekességet tartogatott

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

A királyvárosban a PPKE BTK Majer István utcai épületében az est leszálltával szintén továbbra is nyitva maradtak a kapuk, hogy azok is ellátogathassanak ide, akik amúgy nem ismerik belülről ezt az oktatási intézményt. Pénteken hat egyedi témájú előadást hallgatott meg a publikum, melyek sorában Dr. Miklós Ágnes Kata Fejlesztőjátékok az 1890-es években, Dr. Varga Andrea Gyermekversek humora, Dr. Tölgyessy Zsuzsanna „Mostan igyunk, lakjunk, vigadjunk, táncoljunk, távozzunk bánatunktól!” performance Balassi Bálint  költészete és reneszánsz zene felhasználásával, Heckel Zoltán Testösszetétel és a betegségek összefüggései, Homor Lajos Mintázatok négyzetrácson - sejtautomaták és Dr. Juhász Márta „Nyelvünk virágai”, vagyis a szólások, közmondások kreatív alkalmazása reklámszövegekben című előadása hangzott el. 

A változatos expozék mellett az éjszakai hangulat is hozzájárult ahhoz, hogy a laikus, vagy értő érdeklődők részére sokáig emlékezetes maradjon ez az alkalom. Az intézmény a különféle internetes felületeken már előre jelezte, hogy a fenti előadásokat, bemutatókat középiskolás, általános iskola - felsős, valamint egyetemista és felnőtt korúaknak egyaránt ajánlják. A Majer István úti épület, mely az esztergomi Várhegy tőszomszédságában található, az idei Kutatók Éjszakáján saját profiljának megfelelő előadásokat kínált, így neveléstudományi és bölcsészettudományi témákból. 

Esztergomon kívül Tatabányán az Edutus Egyetemen többek közt tudományos kísérletekkel, robotbemutatóval várták az érdeklődőket, Tatán az Eötvös József Gimnáziumban egyebek mellett a robotika és a biotechnológia állt a középpontban, Oroszlányban pedig a Digitális Tudásközpontban játékos formában nyerhettek bepillantást a mesterséges intelligencia rejtelmeibe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában