Győelem

2022.10.27. 18:35

A Cseke hiú matuzsáleme, a „lebegő” platán lett az év fája

Megnyerte a Cseke ikonikus platánja Az Év Fája szavazást. A csütörtök délutáni eredményhirdetésen kiderült: toronymagasan nyert, több mint ezer szavazattal megelőzve a második helyezettet.

Kemma.hu

A lebegő platán toronymagasan nyert a versenyen

Forrás: azevfaja.hu

3887 szavazatot kapott a Cseke-tavi platánhíd. Az első helyezést jelképező oklevelet a nevező Csurgó-kút Egyesület nevében az alelnök Somogyi Balázs vette át, kiemelve, hogy ez egy nagy dolog, és csodálatos volt a verseny volt.

Ahogy arról beszámoltunk, a döntősök kiválasztásánál a zsűri legfontosabb szempontja a történet, mely megmutatja, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos és különleges az őt nevező közösség számára. Az alapítvány célja a versennyel, hogy felhívja a figyelmet a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a természetvédelem fontosságára.

Érdekesség, hogy ez már a második fás elismerés Tatán: az Öreg-tavi platán 2014-ben az év fája lett, az európai mezőnyben pedig a második legszebbnek választották. Az Év Fáját a közönség választotta meg online szavazás révén, július 1. és október 1. között. Az izgalmak fokozása végett a szavazás állása az utolsó napokbanó rejtve is volt. A tatai platánhíd mögött a második az angyalföldi gesztenyefa lett, 2964 szavazattal, a harmadik helyezett pedig 1963 vokssal a miskolci, 250 éves fekete nyárfa. A Cseke-tavi fát a Miénk a Grund Városvédő Egyesület és a Csurgó-kút Egyesület nevezte a megméretésre. Az eredményhirdetésen utóbbi szervezet alelnöke beszélt arról is, hogy a nevezéssel a szerintük nagyobb védelmet érdemlő Angolkertre szerették volna felhívni a figyelmet, és a következő 20 évben is fognak nevezni szebbnél szebb fákat. 

Tata Facebook-oldalán a díj kapcsán kiemelték: örömteli, hogy ismét egy tatai platán került ki győztesen a megmérettetésből, ráadásul az újabb országos sikert kevesebb, mint egy héttel az után érte el Tata, hogy tudatos városfejlesztési tevékenységéért megyénkben először nyerte el a Települési Hild János-díjat, többek között annak köszönhetően, hogy a természeti környezet értékeinek fejlesztése terén, kiemelkedik a magyarországi városok közül.

Mint azt korábban írtuk, a Cseke-tavi platán egyébként az Angolkerttel. Az Esterházy-család megrendelésére Bőhm Ferenc tervezte és építette a tájkertet 230-250 évvel ezelőtt.Kedvelt jegyes- és esküvői, szerelmespáros fotós helyszín egyébként a fa: a föld- és vízszinttel párhuzamos nőtt ugyanis. Méretes törzse egészen benyúlik a tó fölé. A közvetlenül a tó partjára ültetett platánsor több példánya is megdőlt a laza szerkezetű, vizes talajon, de egyik sem feküdt fel a partfalra ilyen csodával határos módon, olvasható a leírásában, amelyben viccesen megjegyzik, hogy egyesek szerint a világ leghiúbb fájával van dolgunk, aki egész évben saját tükörképét csodálja a víz tükrében. A fa egyébként 12 méter magas (avagy hosszú), a törzskerülete 120 centiméter. 

Az idei versenyben a következő fákra lehetett szavazni:  

  • A Hétágfa Tanösvény galagonyafái Kistótfaluban
  • Perkátai Öreg Tölgy - az idős fák nagykövete
  • Nagy idők tanúja - Páfrányfenyő a keszthelyi kastély parkjában
  • Kincses Makkfa-Nagykőrös
  • Platán "híd" a tatai Angolkertben a Cseke-tó felett
  • Gesztenyefa Angyalföldön- Budapest
  • Aggastyán (Micsky hársak)-Dánszentmiklós
  • Ősi gyógyító Hársfa az évszakok jegyében-Jobbágyi
  • A Bakáts tér Hőse-Budapest
  • Akiknek már nem lesz több tavaszuk: a Lengyeli-legelő Fái-Pacsa határában
  • 250 éves fekete nyárfa-Miskolc
  • A gyógyító fa-Budapest, Népliget

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában