Ereklye

2022.10.08. 17:00

194 éves történelem: igazi kuriózum a tatabányai könyvtárban bemutatott imakönyv

Igazi különlegesség került a József Attila Megyei és Városi Könyvtár birtokába: egy 1828-ban Komáromban nyomtatott imádságos könyv. Dr. Horváth Géza, az intézmény helyismereti szaktájékoztatója tartott ismertetőt erről az Országos Könyvtári Napok keretében.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

Komáromban adták ki 1828-ban „Weinmüller I. [Imre] Bálint’ betűjivel” azt az imádságos könyvet, amely nemrégiben egy antikvár beszerzés jóvoltából került a megyei könyvtárba. A százkilencvennégy éves nyomdai termék igazi különlegességnek számít. Dr. Horváth Géza fényképeken mutatta meg a könyvet, s közben annak keletkezéséről beszélt a megyei könyvtárban tartott fórumon.

Több szempontból is kuriózum s muzeális gyűjteményünk részét képezi: egyrészt, mert 1850 előtti dokumentum, másrészt helyi nyomdász készítette.

Fotós: Sugár Gabi / Forrás: 24 Óra

„A’ két atyafi Szent Szüzek Gertrudis és Mechtildis imádságos Könyve, melly a’ mézzel folyó Könyvekből kivétetvén, minden ájtatos Léleknek hasznára kiadatott, és sok szép Énekkel és Imádságokkal megbővítetett” – olvasható az 1828-ban Komáromban kiadott különleges kiadvány címlapján. Az elején egy öröknaptárhoz hasonló rész található, amely 1828 és 1852 között a jeles ünnepek dátumait közli. Fametszetekkel illusztrált, amelyben a különböző napszakokra vonatkozó könyörgések, a bűnös ember fohászkodása éppúgy fellelhető, minta „bódog aszszony öt epedtsége, vagy fájdalmas öt tőrei”, vagy a „Gyönyörűséges Könyörgés, ha mit akar ember B. Aszszony által Istentől megnyerni”, valamint „Foganatos öt imádságok” is fellelhetőek. Mindez „lajtrsom”-ba véve, azaz tartalomjegyzék foglalja össze, hogy a kicsinyke, néhány száz oldalas kötetben pontosan hol, mit lehet olvasni – tudtuk meg dr. Horváth Gézától, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár helyismereti szaktájékoztatójától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában