Nívós előadások

2022.09.10. 17:30

Szent Ignácról, Rilke költészetéről, német emigránsokról szól a program Esztergomban

A Pázmány BTK idén is csatlakozik a hagyományosan szeptemberben megrendezett Ars Sacra Fesztiválhoz.

R. V.

Fotó: Shutterstock

Az érdeklődők tudományos igényű, de ismeretterjesztő jellegű, ingyenes előadásokra nevezhetnek be szeptember 17. és 25. között. Elsőként Rainer Maria Rilke transzcendens költészetének forrásvidékeit járják be az érdeklődők a Germanisztika Tanszék segítségével.

Az osztrák költő önálló kifejezésmódot keresve a századfordulón nagy oroszországi körutazásokat tett, és az itteni élmények nyomán keletkezett a híres Történetek a Jóistenről című prózaciklusa. Az előadás néhány kiválasztott történeten keresztül érzékelteti, miért tartotta fontosnak Rilke az ortodox templomok ikonfestészeti hagyományát, és hogyan viszonyult a reneszánsz festészet nagyjainak szakrális műalkotásaihoz. 

Ima és ének - A programokon az ELKH–PPKE Barokk Irodalom és Lelkiség Kutatócsoport is bemutatkozik. Éppen négyszáz éve, 1622-ben avatták szentté Loyolai Szent Ignácot, a jezsuita rend alapítóját, és Xavéri Szent Ferencet, a bölcsészettudományi karok védőszentjét. A kutatócsoport ebből az alkalomból szentekhez és évfordulókhoz kapcsolódó ima-, ének-, és prédikációszövegekkel készül, bemutatva a barokk kori, de akár a napjainkban is élő szenttiszteletet. 

A program részeként a huszadik századi Németországba, a két világháború közötti időszakba kalauzolja a fesztivál résztvevőit a Pázmány BTK Germanisztika Tanszéke – a magyar sajtó tükrén keresztül. A nemzetiszocialisták hatalomra jutásának és az 1933 utáni németországi eseményeknek, így a német emigrációnak is nagy teret szentelt a korabeli magyar sajtó, köztük a különböző keresztény lapok, folyóiratok is.

Az előadás áttekinti, hogyan és mit írtak e sajtótermékek a németországi helyzetről, a keresztény egyházak sorsáról, egyházi személyek üldözéséről, a német és osztrák emigránsok sorsáról, mindenekelőtt a Magyarországra menekültekéről, hiszen 1933 után sok német és osztrák emigráns töltött rövidebb-hosszabb időt hazánkban.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában