Madársuttogó

2022.09.20. 22:09

Remek példát mutatott az agostyáni Ökofalu az országnak (képek)

Harmincéves múltra tekint vissza az ország egyik legnagyobb múlttal rendelkező egyesülete, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület, és ennek apropóján gazdag programsor várta a tagokat az agostyáni Ökofaluban az elmúlt hétvégén. A jubileum kapcsán volt faültetés, tematikus térkép a Gerecse Natúrparkról, csillagles, valamint "madársuttogó" előadás.

Wágner Zsanett

Sokan kíváncsiak voltak a szajkó és fakopáncs bemutatkozására

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Budapestről, Jászberényből, de még Pécsről is érkeztek professzorok, muzeológusok, pedagógusok és humánökológusok a Ökofalu többnapos jubileumi rendezvényére. Az előadásokon kívül városnézésre is lehetőség nyílt: egyebek mellett az Öreg-tó partjához is kirándulhattak, ahol a Tatai vár az Esterházy-kastély ígért emlékezetes pillanatokat, de a szomszédos Fényes tanösvény is élményekben gazdag programot tartogatott.

Vásárhelyi Tamás biológus, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület alapító elnöke elmondta, minden évben más helyszín ad otthont a találkozónak, amely kiváló alkalom a tapasztalatcserére. A 300 tagú szervezet hirdeti és kiemelten foglalkozik a fenntarthatóságra neveléssel, különös tekintettel az emberi kapcsolatokra – legyen az épített, társadalmi vagy pedig természeti környezetben. Ezt hirdeti az egyesületi embléma is, ami egy őshonos magyar kutyafajtát, pulit ábrázol.

Czumpf Attila a jubileumi faültetésre emlékeztető kerámiát mutatja
Fotós: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Ezekhez a gondolatokhoz csatlakozott Gyalog Éva elnökségi tag is, aki mind közül az Ökofaluban található középkori fogadót és Czumpf Attila előadását nevezte meg legjobb programként. Ezenkívül látványos volt Schenkeri Zsuzsa gombaszakértő előadása a környéken található minták alapján, valamint a madárgyűrűzés is.

Privigyei Csaba „madársuttogó”, ornitológus  szajkót és nagy fakopáncsot jelölt meg. Mindezt egy érdekes előadás előzött meg: Musicz László, az Által-ér Szövetség szakmai igazgatója a Gerecse Natúrpark arculatáról és az előttük álló feladatokról beszélt. A tervek szerint pályázati forrásokból alakítanak ki egy vízi tanösvényt az Öreg-tavon, továbbá élményösvényt terveznek a Réti-halastavakhoz.

Musicz László, az Által-ér Szövetség szakmai igazgató előadásában a Gerecse Natúrparkról és a további feladatokról is beszélt
(Fotós: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra)

Labancz Györgyi házigazda, a Természetes Életmód Alapítvány elnöke szerint megalapozták és elterjesztették a magyar környezeti nevelés szenzitív és tevékenységközpontú módszereit. Szerinte az Ökofalu működése révén számos remek ötlet elsajátítható, amelyeket hasonló jelleggel indított intézmények, például ökoiskolák tudnak hasznosítani. A civil szervezet vezetője emlékeztetett arra is, hogy legutóbb 23 évvel ezelőtt adott otthont Tata az országos rendezvénynek, ma már nem is lehet alkalmasabb helyszínt találni a programoknak Agostyánnál. Az ünnepség nem érhetett véget az országos szimbólum, a faültetés, nélkül: mostantól madárberkenye emlékeztet a 30 éves évfordulóra az Ökofaluban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában