Meghibásodtak

2022.09.23. 15:02

Reggeli káoszra panaszkodnak a Budapest-Győr vasútvonalon - megszólalt a MÁV

Az elmúlt napokban több megkeresést kaptunk azzal kapcsolatban, hogy a reggeli órákban a Budapest-Győr, illetve a Győr-Budapest vonalon közlekedő S10-es jelzésű vonatok egy egységgel közlekednek. Abban az időszakban, amikor iskolába, munkahelyre szeretnének eljutni az utasok, ráadásul ilyenkor rengeteg az iskolai, nyugdíjas kirándulócsoport is. A MÁV megkeresésünkre azt válaszolta: vadgázolások következtében három FLIRT motorvonatot kell javítani.

K. L.

Reggeli helyzetkép a vonaton

Forrás: Beküldött

Az egyik, szerkesztőségünkbe telefonáló olvasó azt is elmondta, hogy az Európai Mobilitás Hetén – amelyhez a vasút is csatlakozott akciókkal – vagyis a szeptember 16. és szeptember 22. időszakban három alkalommal is kénytelen volt állva utazni. (A Győrből 7 óra 38-kor induló, a Délibe 9 óra 34-kor érkező vonatról van szó – a szerk.). Hozzátette, hogy a jegyvizsgálók csak azt tudták ismételni, járműhiba az oka annak, hogy egy kocsival jártak a vonatok. Azt is megismételte, hogy ennél a reggeli vonatnál nem most fordult először, gyakran még a Covid-járvány idején is így, összezsúfolódva kellett utazniuk.

Egy másik olvasónk, M. G. Vértesszőlősről küldött e-mailt szerkesztőségünkbe, tapasztalatairól fotót is küldött.
„Áprilisban átköltöztünk Vértesszőlősről Győrbe, nyitottunk egy új telephelyet a Fehérvári úton. A Győr-Gyárváros vasúti megállóhely nagyon közel van üzletünkhöz, így minden nap vonattal utazom dolgozni. Sajnos rendszeresen visszatérő probléma, hogy valamilyen okból csúcsidőben (dolgozók, iskolások ilyenkor utaznak Komáromba, Győrbe) egyetlen szerelvényt küldenek. A Budapest Déli–Győr vonalon közlekedő S10-es személyvonatról van szó, ami  6 óra 17-kor érkezik Tatabányára és indul tovább Győr felé. Persze abban az esetben, ha éppen nem késik, ami szintén rendszeres.

Előfordult olyan is, hogy már Vértesszőlősön nem tudtam felszállni, annyi utas állt már az ajtókban is. A mai napon is (szeptember 15-én érkezett szerkesztőségünkbe az e-mail – a szerk.) voltak olyan utasok, akik nem tudtak felszállni Komárom, Ács, Nagyszentjános, Győrszentiván állomásokon. Itt már sajnos nem arról van szó, hogy nincs ülőhely (bár Győrig én sem szívesen állnék), hanem annyira sok az utas, hogy akadályozva van a fel-és leszállás is. Ennek bizonyítására csatolva küldök egy képet, amely a győrszentiváni megállónál  készült ma reggel.

Több utas is mondta, hogy már küldtek panaszlevelet a MÁV illetékeseinek, vagy telefonon hívták őket, de továbbra sincs érdemi változás. Nyári  vakáció alatt egyszer sem fordult elő, hogy egy szerelvény érkezzen (legalábbis én nem tapasztaltam), sőt  a 7 óra 17-es vonaton sem, ami legtöbb esetben kong az ürességtől. Az igazság kedvéért megjegyzem, hogy a későbbi vonattal nem sűrűn utaztam.

Szóval ez lenne a probléma, ami nagyon sok utas életét megkeseríti.

Tisztelettel kérem, hogy amennyiben a témát érdemesnek tartják a megjelenésre, legyenek szíves írni róla. Akár a MÁV illetékeseinek megkérdezésével, hiszen sokan kíváncsiak vagyunk az okokra. Lehet, hogy sokat segítene a helyzeten, ha szélesebb körben is értesülnének a problémáról.”

Kérdések – válaszok – Kérdéseinket eljuttattuk a MÁV kommunikációs igazgatóságához. Válaszukat módosítás nélkül közöljük.

A Kemma.hu kérdése:
– A Mávinform oldalán hónapok óta naponta tucatszámra adnak hírt járműmeghibásodásról. Milyen hibák a legjellemzőbbek? Valóban járműhibák okozzák azt, hogy éppen a reggeli órákban közlekednek egy egységgel a vonatok?

A MÁV válasza:
– Vadgázolások következtében három FLIRT motorvonatot kell javítani, ezért a vasúttársaság átmenetileg nem tudja két egységgel indítani a kérdéses vonatokat. Utasaink megértését és türelmét kérjük.

A Kemma.hu kérdése:
– Sokan emlegetik, hogy megoldás lenne, ha ezekben az időpontokban is emeletes vonatok közlekednének a vonalon. Azért nem közlekednek itt, mert a Kelenföld és a Déli pályaudvar közötti alagút alkalmatlan erre?

A MÁV válasza:
– Emeletes motorvonatok naponta négy járatban közlekednek a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon. A 600 ülőhelyes KISS járművek szállítják az utasokat a reggel Hegyeshalomból 4:57-kor és 5:57-kor a Keleti pályaudvarra induló személyvonatokban, délután pedig a Keleti pályaudvarról 16:01-kor Győrbe és 17:01-kor Hegyeshalomba induló G10-es jelzésű vonatokban. A nagy kapacitású motorvonatok a tavaly decemberi menetrendváltással álltak munkába a vonalon, a járatszám tavasszal nőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában