Oxigénterápia

2022.09.27. 07:00

Oxigénnel gyógyítják majd a sebeket Esztergomban

Nehezen gyógyuló sebek gyógyításában, sztrók utókezelésekben, a fertőzések leküzdésében, de még a demencia megállításában is áttörést hozhat a hiperbárikus oxigén kezelés. Az eljárás hazai élharcosa Dr. Kanász Gábor, a megyei kórház főigazgatója.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Szent Borbála Kórház

Nemrég újra reflektorfénybe került a hiperbárikus oxigén kezelés, amelynek hatása először a búvárbalesetek, a keszonbetegség gyógyításában volt nyilvánvaló. Dr. Kanász Gábor, a tatabányai Szent Borbála Kórház főigazgatója még szeptember elején vett részt az EUBS (Európai Búvár- és Hiperbár Orvosi Társaság) éves kongresszusán és tapasztalairól a kórház közösségi oldalán is beszámolt. Megosztotta, hogy a prágai kongresszus azért is volt fontos, mert ugyan 2016 óta azon dolgoznak, hogy megteremtsék Magyarországon a hiperbárikus orvoslás kórházi alapjait, ez a szakterület még mindig kevésbé ismert.

Mint korábban megírtuk, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház területén lesz Magyarország első olyan oxigénterápiás részlege, amelyben a kezelést a tb finanszírozza.. Az épület, amelyben a terápia helyet kap, jó ütemben halad.

Dr. Kanász Gábor emlékeztetett arra, hogy 2019-ben miniszterelnöki támogatást is kaptak, amelynek segítségével megkezdődhetett az első, kórházi kamra beszerzésének megindítása Esztergomban. Ennek az eszköznek a segítségével várhatóan a jövő év elején kezdődhet meg a gyógyító munka, ezért különösen aktuális a friss információk megszerzése.

– A kezelés során a beteget, vagyis inkább a betegeket beültetjük, vagy befektetjük egy zárt csőszerű kezelőhelyiségbe, a "keszon-kamrába", amely egy repülőgép belsejéhez hasonló. A beteg arcára maszkot helyezünk, amelyen keresztül 100 százalék oxigént lélegzik be. Közben felemeljük a kamra belterének nyomását. Erre azért van szükség, hogy a beteg vérébe plusz oxigén oldódjon. 

Ennek a plusznak nem kell vérfestékhez kötődnie, a szövetnedvekkel az oxigén eljut a rossz keringésű szövetekbe is, ahol támogatja a regenerációs folyamatokat. Egyszerre általában több beteg kezelése zajlik a kamrában és mindig kísérő személyzet van jelen. A betegségtől függően több kezelés is szükséges egymást követő napokon.

A főigazgató elárulta: a kezelés hatékonysága először a búvárbalesetek, a keszonbetegség gyógyításában volt nyilvánvaló. Ezen felül is vannak súlyos, akut kórképek, amelyek kezeléséhez nagyon fontos kiegészítő ez a gyógyítási mód. A legtöbb beteg azonban problémás sebe miatt kerül kezelésre. A problémás seb a zömében a végtagokon kialakuló, nem gyógyuló elváltozás. Típusos példája a cukorbetegek lábán kialakult, nehezen, vagy nem gyógyuló seb. 

Ezen kívül az egész világon komoly sikereket érnek el a sztrók utókezelésekben, a fertőzések leküzdésében, a demencia megállításában és legújabban már a szervezet megfiatalítása is reflektorfénybe került. A kezelés pontos hatásmechanizmusa még nem teljesen ismert, az eredmények viszont igen, ezért is alkalmazzák az egész világon. Külön érdekesség, hogy a szervezet regenerációját az őssejtek fokozott kiáramlása okozza, amik az oxigén kínálatban hatékonyan tudnak működni. Élsportolók, művészek szintén sokat profitálnak egy ilyen terápiás lehetőséggel.

Jelenleg még nincs pontos ismeret a kórházi alkalmazás bekerülési költségéről - Dr. Kanász Gábor elárulta: pilot projekt keretén belül kaptak a minisztériumtól egy egy éves, becsült támogatási összeget azért, hogy a jövőre nézve megfelelő információ álljon rendelkezésére a döntéshozóknak, amikor a kezelés finanszírozásáról döntenek. Fontos hangsúlyozni, hogy a kezelés ára a különböző országokban rendkívül eltérő. Az a törekvés, hogy a betegek számára a kezelés ingyenes legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában