Közgyűlés

2022.09.23. 07:00

Felelős döntéshozatalra alkalmatlannak minősítették a polgármesteri előterjesztést Tatabányán

Itt a piros, ott a piros játékhoz hasonlította egy képviselő a Szücsné Posztovics Ilona polgármester által a közgyűlés elé terjesztett költségvetést. A közgyűlés nagy többséggel határozott úgy, hogy alkalmatlan az előterjesztés arra, hogy felelősen döntést hozzanak, legközelebb októberben dönthetnek majd a városi intézmények, cégek sorsát meghatározó módosításokról.

Kemma.hu

A tatabányai közgyűlésen a klímastratégia is terítékre került

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Már a költségvetés tárgyalása előtt – egyébként azzal összefüggésben – parázs vita alakult ki a szeptemberi közgyűlésen a város tulajdonában lévő, közszolgáltatásokat végző cégek helyzetével kapcsolatban. A Szücsné Posztovics Ilona által jegyzett előterjesztéssel kapcsolatban azt nehezményezték a képviselők, hogy nem tartalmaz konkrétumokat, miközben a kialakult gazdasági környezet miatt a városi cégek nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Boda Bánk László (Mi Hazánk) hozzászólásában feltette a kérdést, hogy az önkormányzat, mint tulajdonos a valódi cselekvés helyett vajon arra vár, hogy

 melyik cégünk dobja fel először a pacskert?

Bereznai Csaba (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, hogy a felelősséget nem lehet áthárítani a cégekre, hiszen a döntést a tulajdonos önkormányzatnak kell meghoznia, ehhez viszont arra lenne szükség, hogy olyan előterjesztések kerüljenek a közgyűlés elé, amelyekben minden olyan információ szerepel, amelyek alapján felelős döntést tudnak hozni. Fekete Miklós (független) példaként több más megyei jogú várost hozott fel, ahol mindenütt az adott települések polgármesterei álltak elő költségcsökkentő javaslatokkal, ez azonban Tatabányán hiányzik – tette hozzá.

Szücsné Posztovics Ilona válaszában elmondta, hogy az intézmények mindegyikével egyeztetnek, a költségcsökkentést eredményező intézményi igények összeírása folyamatban van. A képviselői hozzászólásokban foglaltakat a cégekre áthárítva hozzátette: felelős döntést úgy lehet hozni, hogy az egyes cégek konkrét, jól átlátható számokat hoznak a döntéshozók elé. A közgyűlés végül nem támogatta a polgármester által jegyzett előterjesztést, egyelőre tehát nem született döntés a T-Szol Zrt és az tulajdonában lévő önkormányzati cégek sorsáról.

A fentiek tükrében várható volt, hogy a következő napirendként tárgyalt költségvetési rendelet módosítása sem lesz zökkenőmentes. Boda Bánk László felszólalásában hiányolta, hogy a képviselők elé került költségvetés-tervezetben egyáltalán nem szerepel a gazdálkodási szervezetek számára minden valószínűség szerint biztosítandó több százmillió forint, s az ehhez felmerülő képviselői kérdésekre a válasz mindig ugyanaz, hogy majd legközelebb módosítják. 

Ez nem költségvetés szervezés 

– jelentette ki Boda Bánk László.

Jöhetnek az intézménybezárások, korlátozások? - Az ülésen a közvetett és közvetlen önkormányzati tulajdonú cégek sorsa mellett szóba került az uszoda és élményfürdő nyitvatartási időszakának korlátozása is. Döntés azonban egyelőre nem született sem ezek, sem az egyéb városi intézmények ügyében. Szücsné Posztovics Ilona polgármester elmondta: arra törekednek, hogy a tervezett beruházások megvalósuljanak, valamint arra, hogy a lakosságot bármilyen módon terhelő döntéseket elkerüljék.

Turza Károly (Fidesz-KDNP) egyetértve az előző felszólalóval hozzátette: szerint egyfajta „itt a piros, hol a piros” játékra emlékeztet a polgármester által előterjesztett költségvetés, ami nem, illetve csak nehezen elfogadható. Fekete Miklós (független) szintén azt nehezményezte, hogy éppen azok az igények nem kerültek bele, amelyek a város működését garantálnák. 

Nem szerepelnek benne konkrétumok például a tömegközlekedés, a közművelődési intézmények, a sportközpontok működtetésének feltételeiről. Ez a költségvetés nem mutat be mindent, amiről ma tudomásunk van – szögezte le a korábbi alpolgármester.

Bereznai Csaba (Fidesz-KDNP) kifejtette: 

nem lehet úgy egy várost vezetni, hogy hónapról-hónapra módosítják a költségvetést, mint mondta, nem várható el sem az intézményektől, sem a hivatal dolgozóitól, hogy így felelős döntéseket hozzanak a saját hatáskörükben.

A képviselők végül nem fogadták el a költségvetést, ugyanakkor – Szűcsné Posztovics Ilona tartózkodása mellett – egyhangúan döntöttek arról, hogy a következő közgyűlésre részletes, a városi intézmények, városi tulajdonú cégek, a polgármesteri hivatal, valamint a közvilágítás tekintetében készüljön el egy új tervezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában