Beruházás

2022.09.20. 22:52

Időjárásmérő állomást kaptak a tatai dandár tűzérei

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett VAISALA MW32 típusú időjárásmérő állomásnak jelentős szerepe van a tábori tüzérségnél, többek között a lövészet és a tűzvezetés előkészítésében is. Az eszköz képességeiről Pátkai Zoltán őrnagy, Száraz Csaba századost és Virincsik Árpád törzszászlóst, az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztály katonái számoltak be.

Kemma.hu

Forrás: honvedelem.hu

A mindennapi életben megszokott időjárás-jelentéssel szemben ez az időjárásmérő állomás nem előrejelzést, hanem nagyon pontos, aktuális mérési adatokat biztosít.

– Ez az eszközkészlet aktuális időjárási adatokat mér és jelent, amelyeket mi a lövéseink pontosabbá tételére használunk fel. Három fő részből áll: földközeli mérő állomás, vevőantenna és munkaállomás. A földközeli mérőállomás naplózza a talajmenti környezeti hatásokat: a szélsebességet, a légnyomást, a csapadék és páratartalmat, valamint a hőmérsékletet. A mérőállomás és vevőantenna által szolgáltatott adatokat a munkaállomáson, számítógépes felületen dolgozzák fel a kezelők – részletezték a tatai katonák az eszköz működését.

Időjárásmérő berendezést kapott a Tatai tüzérség
Forrás: honvedelem.hu

Mint kiderült, a készlethez a meteorológiai ballonok is tartoznak. Ezek voltaképpen olyanok, mint a hagyományos héliummal töltött „lufik”, csak természetesen nagyobb méretben. A ballonhoz tartozik egy szonda is, ami a légköri adatokat összesíti és továbbítja a számítógép felé. 

Különlegessége, hogy a ballon és a szonda kialakítása nem jelent semmilyen veszélyt egy esetleges repülővel való ütközésnél sem, így bármikor és bárhol szabadon használható 

– hangsúlyozták a katonák. 

Az eszköz célja, hogy a tüzérek képet kapjanak a kilőtt lövedékeket befolyásoló környezeti hatásokról, mivel bármilyen, a levegőben repülő tárgy mozgását az időjárási viszonyok nagymértékben befolyásolják.

– Annak érdekében, hogy a tüzérségi gránát eltalálja a célt, szükség van a teljes röppályára vetítve a különböző időjárási értékek ismeretére. Ezek egy ilyen fegyverrendszer esetén - akár 60 kilométer lőtávolságon és 25 kilométer röppályamagasságon - jelentős eltéréseket eredményezhetnek – hangsúlyozták a tüzérek.

Időjárásmérő berendezés Tatai Tüzérség
Forrás: honvedelem.hu

Az állomás elsősorban a tüzérosztály számára hasznos, hiszen itt van leginkább szükség a pontos, aktuális időjárási adatokra a manőver erők hatékonyabb tűztámogatásához, ezáltal elősegítve a teljes feladatvégrehajtás sikerét. Azonban közvetetten az adatok bárki számára eljuttathatók, ugyanis az állomás képes előállítani a repülőcsapatok számára szükséges jelentéseket, előrejelzéseket is – olvasható a honvedelem.hu oldalon.

És hogy mikor használják az időjárásmérő állomást? - Félig viccesen, félig komolyan azt lehet mondani, hogy mindig, amikor a tüzérosztály lövészetéhez, vagy más szervezeti elem egyéb feladatához szükség van rá – mondták a honvédek, akik hozzátették, hogy az időjárásmérő állomás tüzérségi éleslövészeteken akár éjjel-nappal folyamatosan üzemel, ami persze nem azt jelenti, hogy mindig indítani kell a ballonokat, de alapvetően két óránként szükséges. Az eszköz egyébként a tüzérosztály felderítő ütegének állományába tartozik. Kezelése egyszerű, s alapvető tüzérségi ismeretek birtokában gyorsan elsajátítható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában