Programajánló

2022.09.23. 16:30

Hadfiak és állatok Tatán; szüret Szőlősön, futás Esztergomban – 7 program a megyéből a hétvégére

Ezen a hétvégén is csak az fog unatkozni, aki nagyon akar. Számos rendezvény vár rátok, mutatjuk, hol szórakozhattok jól Komárom-Esztergom megyében.

Kemma.hu

1. Kockázzunk Komáromban!

Három év után újra Komáromba érkezik a Kockanapok kiállítás és játszóház. Szeptember 24-én, szombaton és 25-én, vasárnap 9 órától egészen 18 óráig a legnagyobb magyarországi kiállított gyűjtemény érkezik a városba.

A látogatók 2 millió kockából láthatnak elképesztő egyedi alkotásokat és különleges gyári készleteket. Kicsik, nagyok, idősek, fiatalok egyaránt találhatnak kedvencet a változatos témáknak köszönhetően: lesznek gigantikus építmények a világ csodái és ismert épületei közül, filmjelenetek, videojáték-jelenetek, gépek, járművek, de felbukkannak a Harry Pottertől a Marvel és DC világ szuperhősein keresztül a Csillagok Háborúja ikonikus jelenetei mellett filmklasszikusok is, mint például Kevin a Reszkessetek betörőkből.

A kiállítás színes anyagát megannyi mozgó építmény is kiegészíti majd. A gyerekek kreatív foglalkoztató és játszóházban játszhatnak, a fiatalabb korosztály pedig játszószőnyegen játszhat. A rendezvény 2 éves kor alatt ingyenesen, 2 éves kor felett a jeggyel látogatható.

2. Múlassuk az időt hagyományőrző hadfiakkal!

A II. Hadfiak Seregszemléjére várják az érdeklődőket a tatai várhoz szeptember 24-én, szombaton. Délben indul a Hadfiak felvonulása, majd 13 órától a Rezeda népzenei együttes lép fel. 15 órától a Bajvívók Bandája, Aprája Dudazenekar, 15.30-tól a Misztrál zenél, 16.45-től pedig táncházba várják az érdeklődőket. 17.45-től Herczku Ágnes–Nikola Parov-koncert lesz, 19 órától pedig a felvidéki középkori templomok gótikus táblaképeiből készül fényfestés: Jankovics Marcell és Méry Gábor Felvidéki gótikus templomok I-XII. című albumsorozatának válogatott fotói jelennek meg a falakon. Közben a gyermekek éjszakai fáklyás bajvívására is sor kerül historikus élőzenei kísérettel. A napra 20 órától a Bordó Sárkány-koncert teszi fel a koronát.

Az ingyenes rendezvény látogatóit egész nap harci bemutatók, katonai zászlók és csapatok felvonulása, török-magyar csatajáték, buhurtviadal, csatacsillagdobás, fegyver- és pácélsimogató, íjászat, kézműves programok, baba-mama sátor és mesterségbemutatók várják. A vármúzeum bejáratától 11, 13, 15 és 17 órától Mátyás király-séták indulnak, a térzenéről pedig a Sub Rosa és Igriczek zenekar gondoskodik. A szervezők mindenkit bátorítanak, hogy – ha van saját – egyenruhában, viseletben vegyen részt a rendezvényen.

Mutatunk egy kis kedvcsinálót a tavalyi képekkel.

3. Vigyünk egy poharat a vértesszőlősi szüretre!

A hagyományokhoz híven szeptember 24-én, szombaton ismét megrendezik a Szüreti felvonulást Vértesszőlősön. A Szüretünnep a Hegybíró jelentésével 14.30-kor kezdődik a Tájháznál. A műsort a VSE Mazsorettek és a Vértesszőlősi Férfi Dalkör szolgáltatja, de lesz táncház is. A felvonulás 15 órakor indul a Tájháztól a Jenei cukrászdáig.

Szombaton este 20 órától szüreti batyus-bál lesz a sportcsarnokban. A talpalávalóról a Bajor Bőrnadrágos Banda gondoskodik.

4. Legyünk (újra) fiatalok Tatabányán!

A tatabányai diákönkormányzat a megye fiataljainak és barátaiknak szóló rendezvényt szervez : a régió első Ifjúsági Fesztiválja szeptember 24-én lesz.

5. Legyünk állatbarátok Tatán!

Szeptember 24-én 9.30-kor kezdődik a II. Tatai Állatbarátok Napja az Öreg-tó Hotel és Rendezvénytéren. Az esemény az emberek figyelmét hivatott felhívni arra, hogy az állat is érző lény!

Hozd magaddal négylábú családtagodat is, de az érvényes oltásokat igazoló kisállat egészségügyi könyvet ne hagyd otthon, mert ennek ellenőrzése után kap csak bebocsátást!

– kérik a szervezők, a tatai Tiszta Szívvel az Állatokért Alapítvány.

6. Fussunk át a hídon Esztergomból!

Az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület szeptember 24-én, szombaton várja a mozogni vágyókat a Mária Valéria Hídfutás és Gyaloglásra. A 20. Jubileumi Hídfutást a szervezők picit újragondolták, így az az öreg rókáknak is tartogat majd újdonságokat. A versenyközpontnak a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola ad majd otthont. A nevezők Esztergomból Párkányba futnak át a következő útvonalon: Bazilika, Szent István tér (rajt) – Iskola út – Majer István út – Batthyány Lajos utca – Bajcsy Zsilinszky út – Lőrinc utca – Táncsics Mihály utca – Mária Valéria Híd – Széchényicho utca – Főtér – Hlavna utca – Pri Vadasi utca – Vadas Termálfürdő (cél).

7. Főzzünk Komáromban Beleznay Endrével!

A Kemence Egyesületnél szeptember 24-én, szombaton ismét megrendezik a népszerű családi napot. Várják Beleznay Endre színészt is, aki a nap műsorvezető lesz. A programok szombat délelőtt kezdődnek, kezdetét veszi a sokak által várt főzőverseny. Schmelczné Bajmóczi Ildikó, az egyesület vezetője lapunknak arról számolt be, idén a résztvevőknek gulyást kell készíteniük. Emellett a süteménysütő verseny sem marad el.

Ezen kívül komáromi civil szervezetek is fellépnek, valamint a felvidéki Kamocsa delegációja is érkezik, csapatuk speciális ételüket, a híres kamocsai pogácsát is elkészíti a családi napon. Izgalmas bűvészműsorral is készülnek a szervezők, lesz lovasbemutató, buborék show, mese, valamint kézműves termékekből piac is nyílik. Délután az is kiderül, kinek sikerült legjobban az étele, majd Derzsi György színművész, operetténekes lép fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában