Anafilaxia kezelésére

2022.09.08. 10:50

Életmentő eszközt kapnak a komáromi városi intézmények

Az önbelövő injekciós eszköz használatáról dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester, háziorvos tartott előadást a polgármesteri hivatal dísztermében.

K. D.

Forrás: 24 Óra

Fotó: K. D.

Komárom önkormányzata minden intézménye számára biztosítja az EpiPent, amelynek alkalmazásáról dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester, háziorvos tartott előadást. Az EpiPen rovarcsípések vagy rovarmarások, ételek, gyógyszerek vagy egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók valamint fizikai terhelés hatására fellépő vagy ismeretlen eredetű anafilaxia sürgősségi kezelésére alkalmazható készítmény. 

Dr. Kreft-Horváth Loránd elmondta, sok esetben lehet tudni, ha egy gyerek allergiával küzd, de sok esetben kiszámíthatatlan az anafilaxia, például ha egy rovar csípése okozza. Az alpolgármester arról is beszélt, az EpiPen használata után is szükséges mentőt hívni, mert újabb allergiás reakció is bekövetkezhet.

A készítményt nem szabad kibontani, a csomagolásban kell tartani, nem szabad fagyasztani, hűtőbe tenni. Legfeljebb 25 fokon lehet tárolni, szavatossága pedig 19 hónap, ezt követően cserélni kell. A pedagógusoknak azt javasolta, az értekezleten minden kollégával beszéljék meg, hol tartják majd az EpiPent, valamint vezessék, mikor jár le a szavatossági ideje. Az eszköz egyszer használatos.

Az EpiPenen egy biztonsági kupak található, amelynek eltávolítása után lehet használni az eszközt. Fontos, hogy a domináns kézbe kell fogni, és a körülbelül 10 centiméter távolságból a comb külső első oldalába, a középső harmadba, merőlegesen az izomzatra határozottan be kell szúrni. Három másodpercig ott kell tartani, majd tíz másodpercig masszírozni a helyét, ezzel segítve a felszívódást.

A város intézményei két EpiPent kapnak, az egyik 30 kilogramm alattiaknak lett kifejlesztve, a másik pedig a kamaszoknak, felnőtteknek. Az eszközhöz egyébként magánszemélyek is hozzáférhetnek, teljes áron 17 ezer forintba kerülnek, de szakorvosi vélemény alapján már 100 százalékos támogatással váltható ki a patikából. 
Az anafilaxia tünetei a következőek, függetlenül attól, hogy mi váltja azt ki: kipirulás, fulladásérzés, fejdagadás. Összeeséssel járhat, a beteg elvesztheti az eszméletét is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában