Seregszemle

2022.09.24. 20:02

Egyenruhában, lóháton érkeztek a hadfiak a Tatai Várba (fotók, videó)

Szeptember 24-én, szombaton a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány második alkalommal rendezte meg a Hadfiak Seregszemléjét a Tatai várban. Az idő kedvező volt, így rengetegen kilátogattak a látványos felvonulásra, majd sokan körül néztek a vásári forgatagban is.

Szász Dalma Kitti

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány idén is megrendezte a vizek városában hazánk legnagyobb katonai hagyományőrző találkozóját, a II. Hadfiak Seregszemléjét szeptember 24-én, a Tatai Várban. A látványos eseményre az ország minden szegletéből érkeztek hagyományőrző fiatalok, gyerekcsapatok, amelyek katonai viseletekbe öltözve vették birtokba a várat. 

A seregszemle, amely egy ingyenesen látogatható családi program is volt egyben lehetőséget adott arra, hogy bárki bepillantást nyerjen az egykori bajvívók mindennapi életébe, a hadficsapatok sátraiba, kérdezhettek a bajvívásról, beszélgethettek a csapattagokkal és akár kézbe is vehették a fegyvereiket.

A városháza előzetes tájékoztatása szerint, a nap folyamán az érdeklődök részt vehettek egy török-magyar csatában, mindamellett, hogy kipróbálhatta magát bárki a csatacsillag-dobásban, míg a páncélsimogatónál sokat látott harci felszerelést is megérinthettek, a kíváncsibbak pedig a láncingeket is felpróbálhatták. 

Minden népnél megtalálható - A várudvarban találkozhattak az érdeklődök egy gyöngykészítő mesterrel is. Az ékszerviselet egyidős az emberrel, a gyöngy készülhet természetes anyagból, így tehát ásványból, növényi vagy állati részekből is. A mester a helyszínen elmondta, ha csontból készít gyöngyöt, akkor ahhoz marhalábszárat használ. 

– Éppen egy XV. század eleji gyöngyfúró géppel dolgozom, amelynek segítségével kevesebb, mint egy perc alatt el tudom készíteni őket. Ezeket elsősorban nyakban, több sorban felfűzve, vagy füzérként viselték őseink – tette hozzá a gyöngykészítő. 

A mesterség-bemutatók, a baba-mama sátor és a középkori kézműves foglalkozások mellett, minőségi gasztronómia kínálat is várta a kilátogatókat. Az eseményen négy alkalommal indultak a Mátyás udvarát és a török kort megidéző, mozgalmas történelmi séták a múzeum bejáratától. A várban és várudvarban a 40 perces színházi elemekkel színesített túrák a korszak nagyjait, jelentős eseményeit elevenítették meg.

A hadifiak látványos felvonulása után a színpadon a Rezeda Népzenei együttes lépett fel, akiknek előadása sokakat a színpadhoz vonzott, őket követte a Bajvívók Bandája, az Aprája Dudazenekar és a Misztrál. A táncházat követően hazánk egyik legnevesebb világzenei énekese Herczku Ágnes adott koncertet Nikola Parovval, majd a fényfestés és a fáklyás bajvívás után a Bordó Sárkány zenekar koncertje zárta az idei seregszemlét. Továbbá, nem maradhatott el az esti fáklyás bajvívás, valamint a fényfestés sem, ugyanis Jankovics Marcell és Méry Gábor Felvidéki gótikus templomok I-XII. című albumsorozatának válogatott fotói jelentek meg a falakon.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában