Bányamérnök

2022.09.03. 10:15

„Dorog atyja” előtt tisztelegtek főhajtással és koszorúzással

Három évvel ezelőtt avatták fel dr. Schmidt Sándor bányamérnöknek a szobrát a Schmidt-villa kertjében, ahol a bányásznapok keretében idén is megemlékezést tartottak.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A vendégek köszöntése után elhangzott, hogy „Dorog atyja” első bányamérnökként szerzett doktori címet Magyarországon, újszerű kezdeményezéseivel pedig nagy hatást gyakorolt a hazai szénbányászatra.

Dr. Tittmann János polgármester elmondta, hogy idén ünnepeljük dr. Schmidt Sándor születésének 140. évfordulóját, aki 1882-ben a mai Románia területén található Felsőbányán látta meg a napvilágot. Említette, hogy a bányamérnök nem volt szakbarbár, hanem nagyon komolyan meg akart felelni azoknak a társadalmi, környezeti elvárásoknak, melyek az egész munkásságában komoly állomásokként jelennek meg. Beszélt arról is, hogy az 1922-es esztendő a sport, a művészet, valamint a gazdaságfejlesztés szempontjából is kiemelkedőnek számított a település életében.

Erős Gábor országgyűlési képviselő hangsúlyozta hogy, dr. Schmidt Sándort szakértelme, felkészültsége, elkötelezettsége messze kiemelte pályatársai közül. Egyike volt azon keveseknek, aki szakmai sikerei mellett széleskörű társadalmi megbecsülésnek örvendtek. 

A beszédek után Erős Gábor, dr. Tittmann János, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) dorogi és tatabányai szervezetei, a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány, a Dorogi Bányász Szakszervezet, valamint az ÉDV Zrt. is koszorút helyezett el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában