Biztonság

2022.09.16. 14:00

Czunyiné dr. Bertalan Judit: energiaválságban stratégiai lépés a Vértesi Erőmű elindítása

Energiaválság van, aminek oka az elhibázott brüsszeli szankciós politika. A Vértesi Erőmű újraindítása kapcsán Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő elmondta: minden olyan energiatermelés, ami Magyarország energiaellátásának biztonságát növeli, fontos stratégiai kérdés.

Takács Zoltán

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Flajsz Péter/Kemma montázs

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Veolia csoporthoz tartozó CHP-Invest Kft. és az Újpalotai Energia Kft. átvette az MVM tulajdonában lévő Vértesi Erőmű Zrt.-től az oroszlányi erőművet, amelynek működése 2024 elején indulhat újra. Az oroszlányi Magyarország ötödik legnagyobb, jelenleg szén- és biomassza-tüzelésű erőműve, amely 2015. december 31. óta üzemszüneti állapotban van. Az új tulajdonos célja az erőmű felújítása és korszerűsítése, majd újbóli üzembe helyezése vegyes tüzelésű, zömmel biomassza- és kisebb részben anyagában már nem hasznosítható, de energetikai célra előkészített szelektálthulladék-bázison. Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője szerint ez egy fontos, stratégiai lépés a mai energiaválságban.

Ugyanakkor érdemes felidézni, hogy mi vezetett annak idején a létesítmény bezárásához. A képviselő a Kemma.hu-nak elmondta: a baloldali kormányok alatt kötött kétes áramvásárlási szerződések miatt a vállalat 2010-re csődbe került. A retrofit ideje lejárt, a 2010 előtti kormányok nem kezdeményezték a szénfillérrel történő tovább működés biztosításának lehetőségét az EU-nál. Ez, a környezetvédelmi előírások miatt egy szinte kezelhetetlennek tűnő helyzetet teremtett akkor.

− Az erőmű bezárása brüsszeli nyomásra történt, amikor is a szénalapú áram- és hőtermelés európai beszüntetésének programjára hivatkozva a szénfillért a bányabezárásra fordíthattuk. 2014 év végéig üzemelt a bánya a szénfillér rendeletben a brüsszeli tárgyalások során azt sikerült elérni, hogy a rendelet alapján felhasználható szénfillérrel a bányászok számára biztos és korrekt módon tudjuk rendezni a megélhetésüket.

A politikus hozzátette: 2010-ben 12,7 százalékos munkanélküliség volt, így megengedhetetlen volt, hogy ezrek kerüljenek utcára.

− Az EU akkor úgy gondolta, nincs szükség a bányára és az arra épülő erőműre. Most energiaválság van, aminek oka az elhibázott brüsszeli szankciós politika. Minden olyan energiatermelés, ami Magyarország energiaellátásának biztonságát növeli, az energiafüggőséget csökkenti fontos, jó és a mai időkben stratégiai kérdés.

Czunyiné dr. Bertalan Judit elárulta: a 12 év hosszú idő, még a 7 is sok, de sokféle érzelem és vélemény jött elő a hír bejelentésével kapcsolatban, de összességében pozitívak a visszajelzések. A képviselő szerint fontos, hogy a létesítmény annak idején a környezetvédelmi normák szigorodása miatt nem működhetett tovább, ám most csak így kaphatott építési engedélyt, és csak így kaphat működési engedélyt. Szigorú előírásoknak kell megfelelniük. Az is fontos, hogy legalább 400 munkahelyet teremt a beruházás. A képviselő szerint minden olyan munkahely fontos, ami családok biztonságát jelenti.

Nincs gáz, mert van gáz a tárolókban
Czunyiné dr. Bertalan Judit azt is fontosnak véli ebben a helyzetben, hogy a brüsszeli szankciók okozta energiaválság ellenére Magyarországon a gáztárolókban van a téli időszakra szükséges mennyiség, a kormány pedig folyamatosan gondoskodik a tartalékokról. Azt is fontosnak tartotta leszögezni, hogy a rezsicsökkentés továbbra is minden magyar háztartás számára megmarad az átlagfogyasztás mértékéig. Ráadásul afelett sem világpiaci árat, hanem úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetnie a magyar fogyasztóknak, ami a világpiaci árhoz képest jóval kedvezőbb. Emellett további kedvezményben részesülnek a nagycsaládosok, valamint a társasházak, a többgenerációs családi házak, illetve a tartósan betegek is, akik számára az átlagfogyasztáshoz képest magasabb szintig érhető el a rezsicsökkentett ár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában