Időjárás

2022.09.28. 15:30

Akár 45 centit is emelkedhet a Duna vízszintje a sok eső miatt

A legendás Republic-sláger elevenedik majd meg az elkövetkezendő néhány napban, és bizony nagy esők jönnek. Ami biztos, hogy szeptember utolsó hetében az ősz minden, rá jellemző jegyét felvonultatja: borongós, esős, reggelente helyenként ködös időjárásban lesz részünk.

Kemma.hu

Nem sokan kedveljük az esős, felhős időt, ami nagyban befolyásolja a hangulatunkat is, ám a Borsnak Németh Lajos kihangsúlyozta, ez kell ahhoz, hogy a hazai földek vízhiánya valamelyest enyhüljön.

Amit csapadék tekintetében nem kaptunk meg az év eddigi részében, azt most a szeptember igyekszik bepótolni, ugyanis az ország legnagyobb részén jelentős mennyiségű esőre van kilátás 

– kezdte a Borsnak a meteorológus, aki azt is elmondta, hogy a csapadékért egy mediterrán ciklon felel, amely nedves, páradús levegőt szállít a Kárpát-medencébe.

A hét végéig több hullámban számíthatunk esőre. Ez azt jelenti, hogy nem egyszeri fél napos, csendes eső, hanem többször, valamivel rövidebb ideig tartó eső valószínű

– Ennek ellenére jó hír, hogy nem lesz hűvös, 15-20°C fok közötti maximumok várhatók, és azért néha a napot is látjuk majd. A legtöbb esőre – jelentős bizonytalanság mellett – nagyjából a Nagykanizsa-Dunaújváros-Miskolc vonal tágabb környezetében, az az ország délnyugat-északkeleti sávjában van esély – tette hozzá Németh Lajos. 

Az ismert szakember kiemelte, bár az elmúlt pár napban is sok eső esett, és a következő napokban még több fog esni, a csapadékra égető szüksége van a földnek. Ezt támasztják alá a vízügyi mérések is, mert bár a hajóforgalom a Dunán a nyári, extrém alacsony vízállás után normalizálódott, a vízszint még mindig kicsi. 

A sok csapadék hatása eső elsősorban épp a Dunán lesz látható, mert Budapestnél szerdáról vasárnapra 35-45 centis szintemelkedést jelez előre az Országos Vízjelző Szolgálat. Valószínűsíthető, hogy a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is emelkedik, ám ez csak átmeneti lesz. Szárazabb idő Németh Lajos szerint nagy bizonytalanság mellett a jövő hét első napjaiban jöhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában