Aki nem hiszi...

2022.09.30. 18:51

A számoké volt a főszerep a tatai népmesemondó versenyen

A mese hete alkalmával népmesemondó versenyt tartottak Tatán a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban.

Goletz-Deák Viktória

Kelemen Petra Piroska mesemondó jótanácsokkal látta el a versenyzőket

Forrás: beküldött

Elmerültek a gyerekek a számok világában a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár hagyományos népmesemondó versenyén. Valamennyi népmesében találkozunk valamilyen számmal: hetet egy csapásra…, volt egyszer egy szegénylegény…, élt a király és annak három lánya… és még sorolhatnánk. Így egyáltalán nem volt nehéz feladata a gyermekeknek, amikor olyan népmesével kellett készülniük, amiben szám szerepel. 

A könyvtár beszámolójából kiderül, hogy a verseny előtt egy kis színes műsorral kedveskedtek a résztvevőknek. Felvezető produkcióként a Diákotthon kisiskolásai A kis nyúl harangocskája című mesét játszották el Török Mónika pedagógus vezetésével. A  műsornak köszönhetően már egy oldottabb, vidám hangulatban kezdődhetett a megmérettetés. 

Mesemondó verseny Tata
A zsűri lenyűgözve hallgatta a sok számos mesét
Forrás: beküldött

A zsűritag Kelemen Petra Piroska mesemondó, Petőné Sáradi Zsuzsanna óvodavezető és Szabó Szerafina könyvtáros volt. A mesemondó jótanácsokkal látta el a versenyzőket, kiemelte, hogy mindenki a saját személyiségéhez válasszon mesét, előadásmódja tükrözze a mese hangulatát. Felhívta a szülők, pedagógusok figyelmét, hogy a gyermeket is hagyják érvényesülni, mert ő ha némi felnőtt irányadással is, de megtalálja a korának megfelelő történetet.

Mesemondó verseny Tata
A mesemondó zsűritag kiemelte, hogy a kevesebb néha több
Forrás: beküldött

Kiemelte, milyen fontos, hogy a mesét a jelenlévők jól értsék és hallják, mert így válik élvezhetővé, közösségi élménnyé az átadott mese. A kevesebb néha több alapján népmeserészlet is elmondható, ha a választott történet túl hosszú. Kelemen Petra Piroska köszönetét fejezte ki a szülőknek, pedagógusoknak, akik időt és fáradtságot nem spórolva felkészítették a gyermekeket a megmérettetésre.

Először az 1-2. osztályosok mondták el meséjüket, majd a kicsit nagyobbak, akik mintegy húszan vállalkoztak a megmérettetésre. A közönség hallhatott mesét a három dióról és a három kiscicáról csak úgy, mint a furfangos parasztemberről. A kisebbek többek között Sün Balázs történetével, valamint az Öt tojás című mesével készültek.

Mesemondó verseny Tata
A díjazottak büszkén mutatták a megérdemelt jutalmukat
Forrás: beküldött

 Természetesen a mesemondó sem távozhatott anélkül, hogy ízes szülőföldjéről hozott mesével - a juhászról és a szépséges Ilonáról - örvendeztesse meg a résztvevőket. Ennek csattanója szerint amikor a juhász átterelte a nyájat a hídon, és számlálta őket, már több, mint négyszáznál tartott, Piroska azt mondta: hirdessünk inkább eredményt! Így történt, hogy a mesevilágból ismét a valóságba csöppent a társaság, néhány perc elteltével mosolygós gyermekek szorították kezükben a könyvjutalmakat. 

Két korosztályban díjaztak - 1-2. osztály: 1. Sódli Ádám Zalán, 2. Nedermann Áron, 3. Szűcs Amira Hanna, Különdíj: Kiss Borisz. 3-4. osztály: 1. Mészáros Lili, 2. Czégényi Tamara, 3. Risóczki Nóra, Különdíj: Tezer Eflin Sebnem

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában