Viseletbemutató

2022.09.28. 17:30

A kurtaszoknya titka is kiderült Tatabányán a Népmese hetén (videó)

… az üveghegyen is túl … – magyar viseletek a palócoktól a csángókig – ez volt a címe a József Attila Megyei és Városi Könyvtár Gyerekkönyvtára által szervezett különleges bemutatónak.

Sugár Gabi

Gyönyörű viseletekről mesélt Kelemen Petra Piroska

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A mese, zene, tánc és viseletbemutatón a varázslatot Kelemen Petra Piroska néptánctanárra, mesemondóra és párjára, Jakab András néptáncpedagógusra bízták. Piroska nemcsak a gyönyörű ruhákat mutatta be, hanem viselőiket is. Sokan közülük a tanítványai voltak, akik a csodaszép ruhákban az arra jellemző tájegység tánclépéseit is megmutatták a hallgatóságnak.

Káprázatosan szép öltözetű hölgyek és urak álltak sorfalat, majd Kelemen Petra Piroska meghatódva köszöntötte a vendégeket. Mindenek előtt az édesanyját, aki a több tucat ruha elkészítésében segítette.

Bejárták a Kárpát-medencét - Az Alsó-Garam menti Bényről származó, jelenleg Tatán élő, a  palóc hagyományokat, a nagyszülei, a faluja nyelvét, nyelvjárását, kultúráját továbbra is őrző népmesemondó és ruhái segítségével bejárta a hallgatóság hazánk és a Felvidék, valamint Erdély magyar lakta vidékeit. Mezőségi pendely (alsóruha), különböző hosszúságú rokolya (szoknya), a tájegységre jellemző rékli (női blúz), kurtaszoknyák, csengő és patkolt piros csizma mellett a férfiak jellemző viseletekről is szólt az előadó.

A megannyi érdekes történet mellett arra is fény derült: a kurtaszoknya is térd alá ért, mert az asszonyok a derekát lejjebb varrták. A pruszlikok, kötények olyan anyagból készültek, hogy még a kard sem ment át rajta. A kendők redőzése is elárult viselőjéről mindent.

Nem maradt titok az sem, hogy mitől volt olyan izmos az ezeket viselő nők lába: a viseletek között mutatott Piroska olyan ruhát, amely akár 30 kilogrammot is nyomott a megannyi alsószoknyával.  

Minden viseletet a tánc, és minden táncot a viselet határozott meg.

– hangsúlyozta az előadó. Ezért változtak a szoknyák hosszai is. A táncban, amikor a legények, férfiak megpörgették a lányokat, asszonyokat, a szoknya különleges formában pörgött. A viseletek ismertetője után közös tánccal zárult a különleges bemutató, hogy – mint fogalmazott Piroska – a „pajkosságból haza is vigyünk keveset”.

A Népmese hetén fergeteges meseestre is várják az érdeklődőket. Szeptember 30-án 16-tól 20 óráig Hétpróbás kalandon ügyeskedhetnek a gyerekek a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában