Gyémántdiploma

2022.09.30. 14:00

60 éve gyógyít a Szent Borbála Kórház nyugdíjasként is praktizáló tüdőgyógyásza

Hat évtizede kezdte az orvosi pályát Fertetics János tüdőgyógyász, aki novemberben veheti át Szegeden gyémántdiplomáját.

Sugár Gabi

Gyémántdiplomát vehet át a Szent Borbála kórház orvosa, dr. Fertetics János

Forrás: tatabanyakorhaz.hu

Ma éjjel nyugodtan alszik a város, az ügyeletes dr. Fertetics János!

–ez a mondás járta Tatabányán valamikor. Szereplője Győrszentiványon született, általános és középiskoláit Győrben végezte. Orvos szeretett volna lenni, de elsőre nem vették fel. Elment dolgozni a MÁV-hoz, s közben készült a következő felvételire az orvosegyetemre. Ezúttal helyhiány miatt nem vették fel, ám a fellebbezése sikerrel járt, s megkezdhette tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. Itt ismerte meg feleségét, aki később szemészorvosként praktizált Tatabányán.

A megyeközpontban akkoriban tüdőgyógyászra volt a legnagyobb szükség. Fertetics János első munkahelye a tatabányai kórházban lett. Már 1963-ban ott volt az új tüdőszanatórium felavatásánál, aztán 2015-ben a bezárásánál is. A szakvizsgáját követően helyezték a síkvölgyi szanatóriumba, ahol még akkoriban is sok volt a tbc-s, asztmás beteg.

Dr. Fertetics egy ideig bányaüzemi körzeti orvosként is munkálkodott, majd 1975-ben visszahívták a szanatóriumba, azóta is a tüdőgyógyászattal foglalkozik. A Volánnál is üzemorvos volt, ekkor szervezte meg, hogy egy ócska csuklósbuszból szűrőbuszt alakítsanak ki. Ezzel járták a vidéket.

Nyugdíjba 1997-ben ment, de dr. Fertetics János a tüdőgyógyítást ekkor sem hagyta abba. Sőt ma, 85 évesen sem tervez visszavonulni a hivatásától. Szenvedélye a gyógyítás, mellette pedig a biciklizés. Hatvan éve gyógyít, ezért novemberben a gyémántdiplomáját veheti át Szegeden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában