Szolgálat

2022.09.16. 20:00

35 éves a tatabányai ESZI: a születéstől az elmúlásig kísérik, szolgálják az embert

Az egész életet átíveli tevékenységük: születéstől az elmúlásig kísérik a támogatásra szoruló embereket. Elfogadással és empátiával fordulnak minden korosztályhoz. Az Egyesített Szociális Intézmények központjában jártunk.

Sugár Gabi

A nagy múltú intézmény megbízott igazgatója, Smelcné Portik Ágnes régi ismerősként köszöntött. Számtalan közös élményünk volt az elmúlt években megható pillanatok, ünnepi programok kapcsán. A 35. születésnapját ünneplő idősek otthona egy-egy jeles pillanatát próbáltuk felidézni.

– Fordulópont volt 1987. a járási szociális ellátó intézményrendszer életében – kezdte Smelcné Portik Ágnes. – Ekkor költözött át a korábban két telephelyen működő idősek otthona az újonnan kialakított Cseri utcai intézménybe. Az épület átadása szeptember 3-án, Bányásznapon történt. Azóta is ez a Tatabánya Járási Egyesített Szociális Intézmények (TJ ESZI) székhelye.

Smelcné Portik Ágnes, a TJ ESZI megbízott igazgatója
Smelcné Portik Ágnes, a TJ ESZI megbízott igazgatója
Fotós: Sugár Gabi / Forrás: 24 Óra

Korábban nehéz, zsúfolt körülmények között együtt gondozták az időseket, szenvedélybetegeket, ápolásra szorulókat. Kézzel mostak, nem voltak egyszer használatos és inkontinencia termékek sem.

– A három pavilonban tágas terek, a kornak megfelelő technikai felszereltség várta az itt dolgozókat és a 120 idős ellátottat. Volt időszak, amikor kétszáznál is több gondozott lakott a pavilonokban. A strandra néző, korábban szállóként működő részleg most húsz idősnek biztosít átmeneti elhelyezést. Szobáink 2-3 ágyasak, s az intézmény teljes területén kétszáz ellátottat gondozunk.

A TJ ESZI két idősek otthonával, a Cseri úti mellett a 87 fő ellátását biztosító Május 1. parkival, s e korosztály nappali ellátását, házi segítségnyújtását, jelzőrendszeres házi segítségnyújtását, étkeztetését biztosító szolgáltatással működik. A hajléktalanok otthona, átmeneti szállása, éjjeli menedékhelye, nappali melegedője és népkonyha mellett a családok és gyermekek átmeneti otthona, a Család és Gyermekjóléti Központ, rehabilitációs szakrendelő, pszichiátriai betegek és fogyatékkal élők nappali intézménye is az integrált szolgáltatás része.

Nagyobb nyitást tervez - Smelcné Portik Ágnes 1997-től dolgozik a TJ ESZI-ben. Néhány évig időseket gondozott, majd 2000-ben csoportvezető ápoló lett, s három évvel később mentálhigiénés munkatárs. Főiskolát végzett, majd kisfia születése után szakmai vezető-helyettesként tért vissza. Az intézmény menedzsere volt 2013-tól, majd később igazgató-helyettesként tevékenykedett, diplomát szerzett szociálpolitikus szakon. – Kiváló szakemberektől tanultam. Egykori osztályfőnököm Dr. Póschné Bróda Ágota, dr. Kis József nyugalmazott igazgató, Fodor Imréné nyugalmazott intézményvezető és Mecsei Ilona igazgató személyében rengeteg támogatást kaptam. Hasonló mentalitással dolgozom, mint Ilona. Jól működő intézményt és kiváló csapatot örököltem. Szolgáltatásaink népszerűsítésére jó lehetőség a nyílt napok szervezése, amelynek során szakmai tevékenységeinkbe kaphatnak betekintést az érdeklődők.

Az első szakmai szabályozást az 1993. évi szociális törvény biztosította. Később, 2000-től kettévált az idősek otthona intézményvezető és intézményvezető ápoló státusza. Egyre több ellátott igényelt ápolást, az összetett problémák komplex esetkezelést igényeltek. Ilyen a lakhatás és a család együttes hiánya, szenvedélybetegség.

– Életívet ölel át a tevékenységünk. Intézményeinkben háromszázhuszonegy fő dolgozik. Sok nehézséggel szembesülnek a kollégák. A találkozás az elmúlással az egyik legnehezebb feladatunk, ezért nagyobb a fiatalokkal foglalkozó területek presztízse. Vannak olyan egységeink, ahol kevesen vagyunk, nagy gond, hogy egyre kevesebb fiatal kolléga lép a rendszerbe. Év végéig kapunk bérkiegészítést az önkormányzattól, ezt követően nehéz időszak elé nézünk.

A szakember a gondozottak leggyakoribb problémái között említi az egyedüllétet, a támogató családi háttér hiányát. Ez a kora gyermekkortól az idősek gondozásig jelen van. A járvány ugyan ráirányította a figyelmet a nyugdíjasokra, de a szakember azt tapasztalja: az emberekből egyre inkább fogy ki a tolerancia.

A jövőt tekintve nem túl optimista. Érzékelhetően emelkedett a gondozottak száma, s ez több kérdést is felvet, nemcsak az idősek ellátásában. Már most látják a tendenciát, hogy többen fordulnak hozzájuk segítségért. Nőtt a támogatásra szorulók száma, s a fűtési szezon beindulásával félő, hogy tovább emelkedik. Vélhetően megváltozik a segítségnyújtás módja is, s krízisellátásban kell majd élen járniuk.

– Munkatársaim ma is elhivatottak a munkájuk iránt. A tisztelet, tolerancia, empátia számukra a legfontosabb. Szolgálatnak tekintik munkájukat. Lelki feltöltődést is jelent számukra a gondoskodás. Rendkívüli energiát ad, amikor egy ellátott szeretettel, hálával néz rájuk, vagy megköszöni a család a gondoskodást. Az élet vége felé ezek az apró gesztusok aranyozzák be gondozó és gondozott hétköznapjait. Amikor már nem szavakkal, hanem mosollyal, egy-egy simogatással és érintéssel kommunikálnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában