Folklór

2022.08.10. 20:00

Több mint ötven gyermek járta a csűrdöngölőt a Garabonciás Néptánctáborban

Fergeteges hangulatú táncházak, éjszakai túra, strandolás: kicsik és nagyok egy héten át ropták a táncokat Komáromban.

Gál László

Forrás: Facebook/Garabonciás Folklór Egyesület

Augusztus 1-től 5-ig tartott idén a Garabonciás Néptánctábor, melynek idén is a komáromi WF Szabadidő Park adott otthont, és melyen több, mint ötven óvodás és általános iskolás gyermek, valamit középiskolás fiatal vett részt. A táncoktatás három csoportban zajlott, melyek közül a legnagyobb létszámút a kicsik alkották. A hétfői nap oktató játékokkal kezdődött, melynek során megismerkedhettek egymással a táborlakók, majd elkezdődtek a próbák.

Pőcze Lászlótól, a Garabonciás Folklór Egyesület művészeti vezetőjétől megtudtuk, hogy a kicsikkel kéméndi, a közepes korosztállyal gömöri, a nagyokkal pedig vajdaszentiványi táncokat tanultak.  A néptánc mellett bőven jutott idő az extra programokra, így a gyerekek naponta strandolhattak, birtokba vehették az új játszóteret, de volt esti röplabda, kosárlabda és éjszakai túra is.

Hétfőn este a Horsa Banda húzta a talpalávalót, szerdán pedig a kézműves foglalkozásoké volt a főszerep. Csütörtökön este moldvai táncházzal várták a tábor résztvevőit, a családtagokat és az érdeklődőket, a pénteki zárónapon pedig a szülőknek mutatták be a csoportok azokat a táncokat és körjátékokat, melyeket a héten tanultak. 

A nagyok csoportját Thoma Judit és Orbán Viktor vezette, a középső csoportot Bertalanits Enikő és Csonka Barnabás, míg a kicsiket Gábor Klára és Pőcze László oktatta. 

– Ezek a koreográfiák szinte mindenkinek újak, még a nagyoknak is, hiszen annak ellenére, hogy ők már találkoztak ezekkel a táncokkal, azt gondolom, mindig van mit finomítani – mondta Pőcze László, aki hozzátette: nagyon örültek annak, hogy mindenki hamar elkapta a fonalat, szerették az oktatott táncokat és mindenki jól érezte magát. 

A művészeti vezető örömmel tudatta velünk azt is, hogy az évközi próbák mellett a komáromi Szent Imre Általános iskolában is elindul ősztől egy néptáncszakkör, így az utánpótlás terén is biztatóak a jelek. Pőcze László bízik abban, hogy ennek köszönhetően többen is kedvet kapnak a néptánchoz és a mostani kicsik a későbbiekben öregbítik a Garabonciás Néptáncegyüttes hírnevét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában