Beruházás

2022.08.11. 10:17

Több mint ezer ember problémáját oldhatja meg a tatai vízelvezetési fejlesztés

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében – a tata.hu információi szerint – csaknem egymilliárd forint európai uniós támogatás segítségével és kormányzati többlettámogatással valósul meg az Újhegyi úti vízfolyás zártszelvényének átépítése.

Petrik József

Forrás: tata.hu

 Az önkormányzat a TOP keretében sikeresen pályázott a Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések című felhívásra. A projekt kivitelezése megkezdődött, ebből az alkalomból tartottak tájékoztatót szerdán a városházán.

A fejlesztéssel az Újhegyi úti vízfolyással kapcsolatos csapadékvíz-elvezetési problémákat tudja felszámolni a város. A tájékoztatón Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője, miniszterelnöki biztos a témával összefüggésben kiemelte, hogy ugyan 1901-ben volt utoljára ilyen aszályos év hazánkban, ennek ellenére egyre intenzívebb és nagyobb mennyiségű csapadékkal is kell számolnunk. Ez pedig azt is jelenti, hogy a meglévő közmű rendszer, árokrendszerek, csapadékvíz-elvezetők kapacitása nem képes majd  a lezúduló vizeket elvezetni, ami komoly károkat okozhat. 

Az Újhegyi úti vízfolyás ügyében az önkormányzat elkészítette a terveket, megtalálta a pénzügyi forrást, ám időközben nagymértékű áremelkedések történtek. Emiatt a város többlettámogatást igényelt a kormánytól, és plusz 170 milliós segítséget kapott. 

A víz útja... - Az érintett vízfolyás a város keleti határában ered, részben nyílt mederben, részben zárt csatornával, a terület, úgynevezett mélyvonalán haladva éri el a vasutat. A vasúti pálya keresztezését követően a vasúttal párhuzamosan kiépített mederben – a Vasút utcai telkek végében – folyik, majd ezt követően a Vasút utca-Vasút köz-Bacsó Béla úton vezetve éri el a Szent István utcát. A csatorna végül a Malom-patakba köt be, amely az Által-érbe vezeti el a vizet. A problémát az okozza, hogy a vasút melletti ároktól induló csatorna vízszállító képessége már kicsi.

Az elképzelések szerint a patak meglévő zártszelvényét átépítik. Az új zártszelvény nyomvonalának kiválasztásánál az volt a cél, hogy a vasút melletti árok vizét a legrövidebb úton a Malom-patakba lehessen elvezetni úgy, hogy a csatorna megközelíthetősége biztosított legyen, és az ne bekerített családi házas telkeken haladjon át. Ennek figyelembevételével a tervezett csatorna nyomvonalát a vasút melletti MÁV területen, majd a Gesztenye fasor útburkolata alatt vezetve alakítják ki.

A projektnyitón Rigó Balázs alpolgármester úgy nyilatkozott, hogy a több utcát is érintő fejlesztés több mint ezer embert, 100 családi házat, 250 társasházi lakást és egy óvodát érint.

A sajtótájékoztatón bemutatták a projekt műszaki tartalmát és a kivitelezés tervezett menetrendjét is. A helyszínen Michl József polgármester köszönetet mondott a támogatásért a kormánynak, az uniónak, a megyei önkormányzatnak és Bencsik Jánosnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában