Beruházás

2022.08.18. 07:00

Tizenhárom útszakasz újulhatott meg Komárom-Esztergom megyében

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a minden évben előre meghatározott üzemeltetési forrásain felül 2022-ben is számos, főleg mellékúton indíthatott el útfelújítási projekteket külső kivitelezők bevonásával. Megyénkben eddig 13 útszakasz felújítása fejeződött be. A legjelentősebb beruházás egyébként csaknem 5 kilométernyi útszakaszt érint szűkebb hazánkban.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Idén már több mint 523 kilométernyi út átfogó felújításával végeztek a szakemberek és további mintegy 490 kilométernyi úton jelenleg is zajlanak a kivitelezési munkák a következő időszakban. 

Az országos közútkezelő idén is költségvetési, hazai, illetve európai uniós források bevonásával végeztethet teljes körű felújítási munkákat. A külső szakvállalkozások bevonásával megvalósuló projektekben közös, hogy nemcsak a kopóréteget cserélik ki a szakemberek, hanem szükség esetén a kötő- és alaprétegeket is újraépítik, megerősítik, illetve az út menti környezetet, árkokat, vízelvezető rendszereket is rendbe teszik, továbbá új burkolati jelekről, táblák kihelyezéséről is gondoskodnak a cégek. Vagyis a felújításokban érintett szakaszokon átfogó beruházásokat végeznek el a szakemberek.

Az elmúlt években egyre nagyobb volumenű útfelújítások valósulhattak meg az állami, Magyar Közút által kezelt utakon. Idén eddig 523 kilométernyi országos úton már végeztek a kivitelezők a munkákkal és további 493 kilométernyi szakaszon jelenleg is dolgoznak a szakemberek. Tehát év végéig több mint 1000 kilométernyi útszakaszt érintenek majd ezek a munkák.

Ami megyénket illeti, ebben az évben eddig 13, Komárom-Esztergomot is érintő útszakasz felújítása fejeződött be. A Kisbért Veszprémvarsánnyal összekötő út 1,3, a Biatorbágyot Tatabányával összekötő 3,5, a Felcsútot Szárligettel pedig 4,6 kilométer hosszan újult meg. Az országhatár-Komárom-Kisbér másodrendű főutat 4,2, a várgesztesi bekötőutat 1,7, míg a Nyergesújfalut Bajnával összekötő utat (Nyergesújfalu és Bajót központtal) 1,8 kilométer hosszan újították meg. 
A Nagyigmánd-Szák összekötő út 1,4, a Zsámbékot Bajnával összekötő Szomor központtal 2,5, míg a Nyergesújfalut Bajnával összekötő (Bajótnál és Bajnánál) 1,9 kilométer hosszan újult meg. 

A Tatabánya-Kisbér összekötő út 2,7, a Bakonycsernye-Mezőörs összekötő út 2,1, a Zsámbék Bajna utóbbi központtal csaknem 3 kilométeren szolgálja ideálisabban a közlekedők kényelmét, a Nyergesújfalut Bajnával összekötő utóbbi központtal pedig 193 méteren újult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában