Történelmi emlék

2022.08.13. 07:01

Titokzatos hajóroncs bukkant elő a Dunából Komáromnál

A Duna ez évi szokatlanul alacsony vízállása miatt ismét számos olyan dolog bukkan elő a folyóból, melyeket egyébként nem látunk, hiszen elrejtik szemünk elől a hullámok. Így van ez most Komáromban is, a koppánymonostori városrész alatt, ahol az aszályos időszakokban egy hajóroncs tűnik fel a vízből.

Gál László

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Gál László

  „...Fecseg a feszín, hallgat a mély...” – írja József Attila A Dunánál című versében. Amikor azonban leapad a folyó, ha csak rövid időre is, megmutatja, hogy mi mindent rejt a hullámsír, melyben számtalan régi relikvia alussza álmát. Ilyenkor kis időre felébrednek, újra megelevenedik a történelem és mesél az „Öreg hölgy.” De vajon mi lehet a titokzatos komáromi hajóroncs története?

A brit Royal Air Force repülőgépei 1944 folyamán több, mint 1300 darab hajó elleni aknát szórtak le a magyarországi Duna-szakaszra, a hajóközlekedés akadályozása, illetve az úszóegységek rombolása céljából. A "Gardening" fedőnevű műveletet jórészt a RAF 205. Bomber Group Vickers Wellington és Consolidated B-24D Liberator hajtották végre. A magyar és német erők természetesen igyekeztek a berepülő gépeket lelőni, illetve a már ledobott aknákat hatástalanítani. A hajózóút megtisztítása azonban nem járt teljes sikerrel, az aknáknak számos hajó áldozatul esett, írja a Komárom katonái blog.

Hajóroncs Komáromnál
Forrás: Gál László / Kemma.hu

1944. október 11-én hétfőn, Monostornál, az 1772. folyam-kilométernél aknára futott a Bayerischer Lloyd PASSAU nevű vontatógőzöse. A hegymenetben haladó hajóhoz két uszály volt kötve, az egyik üres volt, a másik élelmiszert szállított. A PASSAU a viszonylag sekély vízben nem süllyedt el, de a robbanás számos áldozatot szedett a legénységből. A túlélőket a detonáció hangjára összegyűlt helyi civilek menekítették ki a partra. Az áldozatok közt volt Franz Köck, a Bayerischer Lloyd hajózási társaság tisztje is. 

Franz Köck, a Komáromnál elsüllyedt II. világháborús hajó valószínűsíthető vezetője
Forrás: Komárom katonái

Gyászjelentésén ez áll: Szerette az övéit, hazáját és szakmáját. Uram, adj neki örök nyugalmat! A mélyen gyászolók csendes imát kérnek a kedves elhunytért. Szeretett házastársam, és a legjobb apa emlékére. Franz Köck világháborús kapitány 14-18 született 1894. december 10. Passauban. 27 évet szolgált a Bayr Lloydon, 1944. október 11-.ig. Hivatását a háborús időkben gyakorolta, a magyarországi Komáromban halt meg aknarobbanás következtében.

Sajnos eddig nem derült ki egyértelműen, hogy ő volt-e a hajó parancsnoka, vagy beosztott tisztként szolgált, a roncsok azonban a mai napig regélnek egy ésszerűtlen háborúról és őrzik az itt értelmetlen halált halt matrózok és hajósok emlékét. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában