Tanszerek

2022.08.05. 17:37

Nagyon nehéz lett az idei iskolatáska

Az idén legalább 150 ezer forintba kerül egy elsősnek az iskolakezdés.

W. Zs.

Sok szülő él az augusztusi tanszer-leárazásokkal

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Napok óta arról szólnak az országos hírek, hogy jóval magasabb áron, 40-50 százalékkal drágábban tudják majd megvásárolni a papíripari termékeket azok a szülők, akiknél szeptembertől - újra - aktuális lesz a beiskolázás. Valamint a nem papír jellegű irodaszerek ára is 30 százalékkal növekedett. Statisztikai adatok szerint az idei első fél évben havi tízszázalékos drágulás figyelhető meg a hazai papíriparban, ami megegyezik a tavalyi év második felének időszakával.

Körülnéztünk megyénk több papír-írószer boltjában: az iskolatáskák - persze a minőségibb darabok - 40 ezer forintnál kezdődnek, de egy átlagos füzet is ezerkétszáz forintért kapható és nem a kemény fedeles fajta. Megkértünk több szülőt, hogy számolja össze, mennyire lesz nehéz ősztől az iskolatáska. Reprezentatív felmérésünk szerint legalább 150 ezer forintos kiadással számoljon az, akinek gyermeke idén ősszel ül először iskolapadba. Ami viszont nem változott: a lányoknál továbbra is hódít az unikornis és a hercegnő minta, a fiúknál pedig a sportos verziók és a szuperhősök.

Leárazások - Augusztusban a papír-írószer boltokban és a nagyobb áruházakban is elkezdődnek az akciók. Sok szülő a nyár végére időzíti a tanszervásárt egyrészt a családi pótlék, másrészt a kedvezményes árak miatt. Örök dilemma a mennyiség és a minőség kérdése. Több szülőnek fontos kérdés, főleg a rezsiszabályok változtatása mellett, hogy egy szótárfüzet 120 forintért is megfelel-e majd az iskolai követelményeknek, vagy csak 240-ért.

Lapunk információi szerint  áremelkedés ide vagy oda, meg kell venni az alapvető iskolai kelléket. Az árak a pandémia és a digitális oktatás következtében emelkedtek meg először, otthoni használatra nyilván nem kellett új holmit vásárolni. Továbbá magasabb lett a szállítási költség, kevesebb import érkezik külföldről, például Kínából. A helyzeten az orosz–ukrán konfliktus tovább rontott, ugyanis Ukrajnából rengeteg segédanyag érkezik, többnyire cellulóz és fa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában