Képzés

2022.08.23. 11:29

Nagyobb biztonságban lesznek az allergiás ovisok is Tatán

A város önkormányzata szervezésében tartottak elsősegélynyújtó tanfolyamot a Csillagsziget Bölcsőde munkatársi közösségének a helyi mentőállomás szakemberei.

Kemma.hu

Forrás: Tata Város/Facebook

– Minden olyan intézményben, ahol a kisgyermekekkel foglalkoznak fontos, hogy a kicsik testi épségét, esetlegesen az életét veszélyeztető körülmények között is tudjanak a nevelők, gondozók hatékony segítséget nyújtani – nyilatkozta Fekete Éva a város Facebook-oldalán megjelent beszámolóban. A Csillagsziget Bölcsőde vezetője hozzátette, a képzés célja, hogy a munkatársai olyan információkat kapjanak, melyek segítségével veszélyhelyzetben is megfelelő ellátást biztosíthatnak a gyermekeknek. 

A darázscsípés az egyik legveszélyesebb - Az anafilaxia egy túlérzékenységi reakció, annak a legsúlyosabb formája. Nagyon gyakran darázscsípés után jelentkezik, de vannak bizonyos ételek, mint például a tej, tojás, mogyorófélék, amelyek ugyanilyen reakciót tudnak kiváltani. Általában jellemző, hogy nem az első alkalommal jelentkezik a heveny reakció, hanem a többedik találkozáskor. Előfordulhat, hogy a helyi reakción túl az ajkak és az arc is beduzzad. Emellett olyan általános tünetek is jelentkezhetnek, mint a gyengeségérzés, a zavartság, a hányás, a hasi panaszok, az émelygés, a verejtékezés és a nehézlégzés. Beduzzadhatnak a légutak is, ami fulladáshoz vezethet.

A város bölcsőde- és óvodavezetői korábban azzal a kéréssel fordultak az önkormányzathoz, hogy évente ismétlődően tartsanak számukra elsősegélynyújtással kapcsolatos képzéseket. A kérést a város nyitottan fogadta és megszervezte, hogy a Tatai Mentőállomás szakmai együttműködésével megvalósuljon egy képzéssorozat a tatai intézményekben. 

Kvittung Dániel állomásvezető ezzel kapcsolatban elmondta, tulajdonképpen a pánikhelyzetek leküzdésében szeretnének segíteni, mivel egy-egy váratlan szituációban, például sérülés vagy allergiás reakció esetén nagyon fontos, hogy a nevelők nyugodtan tudjanak határozott döntést hozni, amivel hatékonyan segítenek. 

elsősegélynyújtás tata óvoda bölcsőde allergia
A résztvevők gyakorlatban is elsajátíthatták a legfontosabbakat
Forrás: Tata Város/Facebook

Biztosan sokan emlékeznek az idén januári tragikus esetre, amikor egy újpesti általános iskolában életét vesztette egy hét éves kisfiú. A súlyosan allergiás gyermekért hosszú ideig küzdöttek a mentősök, de végül nem sikerült őt megmenteniük. Az első osztályos kisfiú rosszullétét és halálát súlyos, vélhetően mogyoróallergia okozhatta. A gyermek egy szülinapi ünnepségen vett részt az iskolában, ahol torta is volt. Vagy ebben vagy más ételben lehetett mogyoró, amitől a kis elsős, súlyosan allergiás diák rosszul lett.

Mire jó az Epipen? - Az Epipen egy adrenalintartalmú készítmény. Létezik felnőtteknek és gyermekeknek való ún. öninjekció is. Akiknél már jelentkezett heveny allergiás reakció, náluk mindig ott van a közelükben. Az injekciót a combba kell beadni, de adnak hozzá egy egyszerű használati utasítást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában