Avatóünnepség

2022.08.07. 17:24

Megújult plébániát és közösségi házat is avattak Dorogon a hagyományos búcsún

A megújult dorogi Szent József-plébániát, valamint a hozzá kapcsolódó új közösségi házat, melyet a helyi születésű Vándor Wech József szalézi szerzetesről neveztek el, Erdő Péter bíboros áldotta meg.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A főpásztor a Szent József-plébániában celebrált szentmisét, ahol köszönetet mondott mindazoknak, akik adományokkal, lelkesedésükkel, szakértelmükkel vagy egyéb módon hozzájárultak a munkálatokhoz. Az istentiszteleten részt vett többek között Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Erős Gábor országgyűlési képviselő, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Tittmann János polgármester is.

Dorog búcsú megújult plébánia közösségi ház erdő péter
Erdő Péter bíboros celebrálta az ünnepi szentmisét (Forrás: W. P. / 24 Óra)

Erdő Péter szentbeszédében kiemelte, ha minél nagyobb áldozatot hozunk Isten országáért és a rászoruló emberekért, annál inkább az örök boldogság válik életünk középpontjává már itt a földön is. Az avatóünnepségen Riss József, a Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Soltész Miklós mondott beszédet.

Dorog búcsú megújult plébánia közösségi ház erdő péter
Soltész Miklós szerint az előttünk álló években a katolikus egyház szerepe felértékelődik (Forrás: W. P. / 24 Óra)

Elhangzott, hogy az elmúlt 8-10 évben a Kárpát-medencében több mint 1500 plébániát és közösségi házat újítottak fel, illetve építettek. Megjegyezte, hogy nehéz évek várnak szerte a világban a közösségre és a nemzetekre, és ebben az időszakban a kereszténység, a katolikus egyház és a hit szerepe is felerősödik, felértékelődik.

Dorog búcsú megújult plébánia közösségi ház erdő péter
Az érdeklődők megtekinthették a még üres közösségi házat (Forrás: W. P. / 24 Óra)

Dr. Tittmann János elmondta, hogy 1996-ban a kálvária felújítása volt az első lépése annak a folyamatnak, mely az örökségvezért városfejlesztési stratégiát is életre hívta. Reméli, hogy a további projektek, mozgalmak révén a település egy valódi közösséggé válhat.

Missziós tevékenységet folytatott - Vándor Wech József szalézi szerzetes nevét viseli a Szent József plébánia mellett épült új közösségi ház, amelyet szombaton az ünnepi szentmise után a falusi búcsúhoz kapcsolódva avattak fel és melyet Erdő Péter bíboros áldott meg. Az 1909-ben Dorogon született atya 1936-tól Kubában folytatott missziós tevékenységet, személyét máig nagy tisztelet övezi a szigetországban. Az ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára említette, hogy szerte a világban két évezred óta érthetetlen módon támadások érik a kereszténységet, és a híveket. Hangsúlyozta, hogy a katolikus egyház ugyanis sohasem másokkal szemben határozta meg önmagát, hanem sokkal inkább a közösséget, az értéket és az embert szolgálta.

Dorog búcsú megújult plébánia közösségi ház erdő péter
Jó hangulat uralkodott a hagyományos falusi búcsún (Forrás: W. P. / 24 Óra)

A beszédek után Erdő Péter megáldotta a közösségi házat, dr. Tittmann János pedig helytörténeti kiadványokkal köszöntötte Fejes Csabát, az új plébánost. A falusi búcsún elsőként a Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat Vegyes Kórusa, majd a csolnoki Alte Kameraden zenekar lépett fel.

Hittanterem - A beruházáshoz a kormány 258,5 millió forint támogatást nyújtott, az önkormányzat 76,5 millió forinttal járult hozzá a projekthez. Az új, Vándor Wech Józsefről elnevezett közösségi házat és a plébánosi lakást a katolikus templommal szemközti épületrészben alakították ki. Az új, akadálymentesített épületben 100 fős közösségi terem, hittanterem és mellékhelyiségek is helyet kaptak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában