Szabadiskola Nyergesen

2022.08.12. 16:10

Már nem foghatta kézbe könyve újrakiadott példányát Dorog nemrég elhunyt orvosa

Dr. Zsembery Dezső állította össze azt a Nyergesújfalu életét feldolgozó könyvet, amelyet nemrég újra kiadtak. A kiadványt most mutatták be ismét a közönségnek.

F. K.

Dr. Zsembery Dezső

Forrás: Facebook/Vaszary Kolos Kórház

A Kernstok-villa műemlék épületének, illetve parkjának régóta tervezett, remélt felújításának befejezése alkalmából tartott ünnepségen egy régi-új kiadványt vehettek kézbe a megjelentek. Az önkormányzat ismét kiadta a Szabadiskola Nyergesen című, A Kernstok Károly festőművész vezette 1919-es nyergesújfalui képzőművészeti szabadiskola alcímű, 13 évvel ezelőtt készült összeállítást. 

A település életének izgalmas korszakát feldolgozó könyv összeállítója a 94. életévében nemrég elhunyt dr. Zsembery Dezső volt. 

Nagyon sokak szerint jó döntés volt a könyv újrakiadása. A 98 oldal remek színeivel, fénylő lapjaival, elgondolkodtató festményeivel, rajzaival, a hazai képzőművészet szereplői bemutatásának érdekes válogatásával izgalmas lapozgatást kínál.

Az új kiadvány előszavában Mihelik Magdolna polgármester többek közt felidézi, hogy a képviselő-testület 2020 végén döntött úgy, hogy tarthatatlan a romossá vált műemlék állapotának további romlása. Az elmúlt év márciusában elkezdődtek a sok rendelettel szabályozott felújítások. Szinte teljesen megújult az épület tetője, falakat bontottak, helyeztek át, erősítettek meg, a kezdetleges gépészeti rendszer újjászületett. 

A tetőtérben három vendégszobát alakítottak ki vizes­blokkokkal, a pince mosdókkal gazdagodott. A korabeli stílusnak megfelelően újragyártott ablakokat, ajtókat kapott az épület, a terasz padlózata is idézi már a szabadiskola hőskorát. Az acélszerkezeteken, az üvegfelületeken modern formában jelenik meg az épület monogramja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában