Ünnep

2022.08.13. 14:00

Látványos műsorral kezdődött a Királyi Napok Székesfehérvárott (fotók)

Hernádi Ádám: "Ugyanaz a jó érzés kerít hatalmába mindig, amikor Székesfehérváron járok, mint amikor otthon vagyok, Esztergomban."

Héjj Vivien

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Fotós: Fehér Gábor

Tíz napon át ünnepi hangulatba burkolózik Székesfehérvár, két év után ismét teljes programkínálattal vár mindenkit a Királyi Napok rendezvénysorozat. Az óriásbábok felvonulása után hivatalosan is kezdetét vette Fehérvár legnagyobb ünnepe, adta hírül a feol.hu. Az ünnepélyes megnyitón Cser-Palkovics András polgármester és Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere köszöntötte a jelenlévőket.

Nagyon hálás vagyok, hogy polgármester úr eljött hozzánk és a két történelmi város – Szent István két városának – jó együttműködését jelezve közösen nyithatjuk meg ezt a Fehérvár számára nagyon fontos ünnepségsorozatot – fogalmazott Cser-Palkovics András, kiemelve a közös megnyitó egyik apropója, hogy napokon, heteken belül testvérvárosi megállapodást köthet Székesfehérvár és Esztergom, hogy a két város történelmi múltjára közösen, büszkén emlékezzünk és emlékeztessünk. Ez lehetőség és felelősség is egyben.

– Egy a szellem, egy a lélek: Szent István király szelleme, akit augusztus 20-án ünneplünk. – kezdte beszédét Esztergom polgármestere. – Városaink között egy olyan együttműködés kezdődött, egy olyan szoros kapocs kapcsolódik, amely nem csak eszmeiségében fontos, de pozitív gazdasági, társadalmi hatásai is lehetnek és lesznek is reményeink szerint. Ugyanaz a jó érzés kerít hatalmába mindig, amikor Székesfehérváron járok, mint amikor otthon vagyok, Esztergomban. Itt rokon lelkek élnek, egy az értékrend.

A szokásokhoz hűen idén is látványos, zenészeket, táncosokat is felvonultató előadással vette kezdetét a Királyi Napok. Az Aranybulla emlékévhez hűen a nagy jelentőségű dokumentum és az azt kiadó II. András állt a Matuz János által írott és rendezett darab középpontjában. A korszakot leíró történelmi hátteret Strasszer Domonkos szavai idézték a nézők elé, míg II. Andrást Mihályi Győző, Szent Erzsébetet Varga Gabriella jelenítette meg a színen. Az Élet pecsétje – rege az Aranybulláról című dramatikus történelmi játékban közreműködtek az Alba Regia Táncegyüttes Pulutyka csoportja, a Step and Style Studio táncosai, az élősakk-előadás válogatott szereplői, valamint a MusiColore énekegyüttes.

Az elkövetkező napokban megannyi színes program várja az érdeklődőket. A néptáncfesztivál mellett koncertek, előadások, gyermekprogramok és interaktív műsorok hívják a kikapcsolódásra, közösségi élményekre szomjazókat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában