Konyhakertek

2022.08.17. 11:51

Környezettudatos kerteket díjaztak Oroszlányban

Összesen hét kategóriában, huszonnyolc jelentkező között osztott elismerést a zsűri.

Wágner Zsanett

Forrás: beküldött

A hétvégi falunapon kihirdették Oroszlányban a legszebb helyi konyhakertek tulajdonosait. Ennek előzménye, hogy az Oroszlány és Térsége Civil Szervezeteinek Egyesülete az idén is csatlakozott a „Magyarország legszebb konyhakertjei 2022” országos programhoz.

Az idei év kiemelt témája a „Környezettudatos kert” volt, a vegyszermentes művelés, komposztálás, a szerves anyag utánpótlás, hogy minél többfajta növény (virág, fa, cserje) és élőlény (rovar, madár, hüllő, kétéltű, emlősállat) kapjon helyet benne.

– Oroszlány és Térsége Civil Szervezeteinek Egyesülete azért csatlakozott 5 éve ehhez a projekthez, hogy elismerjék a kertművelők munkáját, akik a konyhakertjüket gondozva megteremtik maguk és családjuk számára a zöldségeket, fűszer - és gyógynövényeket, a zamatos gyümölcsöket – emlékezett vissza a kezdetekre Dr. File Beáta jegyző.

Az idei statisztika szerint 7 kategóriában 28 jelentkező volt. A szakértő zsűri június közepén és július második felében szemlézte a kerteket és sok helyen tapasztaltak ötletesen kialakított, rendezett, gyommentes, hagyományos kertet, díszkertet.

Balkon kategóriában első lett László Márta. Mini kertek közül győzött Kis Péter. Az úgynevezett normál kerteknél  Molnár Károly és Méhes Gyula szerezték meg az első helyet. Az ítészek szerint zártkert zöldséges kategóriában Kostyál Pál, míg a gyümölcsösöknél Marton Béláé, a vegyesnél pedig Szabó István Lajosé lett a legnagyobb érdem. Az intézmények közül a Hunyadi Mátyás Általános Iskola, fűszer,- és gyógynövény kertje érdemelte ki az aranyat, utána a Csillag Szolgáltató Pont következett.

Forgott a fakanál is a falunapon - A hagyományoknak megfelelően főzőversennyel kezdődött a 27. Falunap. A Falu- Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, valamint a Szlovák Önkormányzat közös rendezvényén 6 csapat gyújtott be a kondérok alá. Első helyen végzett a Hölgyklub, második a Falusi Mellbevágók, a harmadik az Oroszlányi Tekergők gárdája lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában