Elismerés

2022.08.07. 19:31

Kiváló rajparancsnok volt, műszerészként „kulcsember” lett Bajna kitüntetett polgárőre

Minden pozícióban kellő elhivatottsággal végezte munkáját Horváth László, akit a közelmúltban Bajnáért Emlékéremmel tüntettek ki. A díjazottal a távközlésben eltöltött évtizedekről, a kitüntetésekről és a polgárőrségről is beszélgettünk.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Tősgyökeres bajnaiak vallja magát Horváth László, aki számtalan szép gyermek- és fiatalkori emléket őriz. Felidézte, hogy középiskolásként a szünidőben diáktársaival együtt nyári munkára kellett menniük, ő például a bajnai termelőszövetkezetnél is dolgozhatott.

Lánctalpas traktorral szántott a nagybátyám, és én voltam úgymond a faros, kézzel, egy kerék segítségével emelgettem az ekéket.

– idézte fel Horváth László, azt is elmesélve, hogy tagja volt a Bottyán futballcsapatának is, mellyel középiskolai bajnokságokban is szerepeltek.

– Egyszer azért nem jutottunk tovább Komáromban, mert a sötétedés miatt hamarabb befejeződött a meccs és már nem tudtunk több gólt rúgni. Összekerültünk olyanokkal is, akik akkor már Dorogon igazolt játékosok voltak. Egyszer vendégül láttuk a szegedi testvériskolánk csapatát, de a visszavágóra már nem engedtek el minket – mondta.

A távközlés területén dolgozott

Az érettségi után az esztergomi telefonközpontban helyezkedett el mint postaműszaki segédtiszt gyakornok, és többek között a kézi kapcsolású rendszer karbantartását végezte. Harmincnyolc év alatt a távközlésen és a híradástechnikán belül különböző szakterületeken dolgozott. 

1989-ben átkerült Tatabányára, műszerészként járta a megyét. Ügyeletet is kellett vállalnia, húsvétkor éppen akkor végzett karbantartást, mikor egy család az ünnepi ebédet fogyasztotta.

A technika fejlődésével párhuzamosan elvégzett szakmai továbbképzéseket is. Elhivatottságát látva Esztergomban ő lehetett az egyik „kulcsember”, vagyis az a személy, aki az adott területen kiemelt szerepet kapott. Munkáját 1986-ban, 1989-ben és 1993-ban Kiváló dolgozó címmel, 1993-ban Arany Gyűrűvel is jutalmazták.

– 2012-ig dolgoztam a távközlés területén, majd létszámleépítés miatt megszűnt a munkaviszonyom. Éppen abban az évben megüresedett a karbantartói, gondnoki pozíció a Bajnai Simor János Általános Iskolában, melyet Pallagi Tibor polgármester javaslatára vállaltam el. Onnan 2019 októberében vonultam nyugdíjba – árulta el.

Eredményesen vezeti a polgárőrséget

Horváth László alapító tagja volt a 2001-ben létrejött Bajnai Polgárőr Egyesületnek, egy évvel később őt választották elnöknek. Mindemellett pár évig vezette a Dorog-Esztergom Nyergesújfalui Térségi Polgárőr Szövetséget is.

– Elnökként számtalan adminisztrációs és irodai feladatot is el kell látni. A járműbeszerzés mellett az elmúlt években több sikeres pályázatunk is volt, rádió adóvevőkre és a térfigyelő kamerarendszer rendszámfelismerős szoftverrel való bővítésére is nyertünk támogatást – ismertette.

A bajnai egyesületnek jelenleg 43 tagja van, közülük 10-15 személy aktív. Az egyenruhások különböző rendezvények, sportesemények, például a Tour de Hongrie és Giro d'Italia kerékpáros versenyek, audis autós találkozók lebonyolításában is segítettek már. 2015-ben a háromnapos Viselet napján is helytálltak, a napokban pedig egy filmforgatásnál is biztosítottak.

– 2004-től 2014-ig mi szerveztük meg a bajnai szüreti mulatságokat, hívtunk lovasokat és kocsikat a felvonulásra, az egyesület intézte a műsort. A szervezést később átvállalta az önkormányzat, mi pedig azóta is biztosítjuk a rendezvényt – jelentette ki.

A csapatra mindig lehet számítani: néhány éve sikeresen megtaláltak egy Lábatlanról eltűnt személyt. A hölgy ebédért indult, de nem talált haza és a természet felé vette az irányt. Végül egy magaslesben bukkantak rá, ahol átvészelt egy csapadékos éjszakát.

Több elismerésben is részesült

Horváth László felidézte, hogy a járványhelyzet alatt ellenőrizniük kellett, hogy az ABC-ben betartják-e a lakosok a nyugdíjasok idősávját. Éppen szolgálatban volt, mikor az üzletből kilépve meglátta a templom felett köröző mentőhelikoptert. Kiállt az út közepére, megállította a forgalmat, a jármű leszállt, a mentősök pedig segítséget nyújthattak a bajba jutott lakosnak.

Amikor felszállt a helikopter, azt mondtam, sok szerencsét, minden jót, Józsi! A gyors orvosi beavatkozás révén nem sok idő után hazatérhetett családjához és most is itt van közöttünk.

– mesélte az egyesület elnöke, aki polgárőri tevékenysége elismeréseként 2007-ben és 2019-ben is díjat kapott, sőt a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát is átvehette. Mindegyik elismerésre büszke, köztük a legújabbra, a Bajnáért Emlékéremre, melyet a falubeliek szerint kifejezetten megérdemelt. Említette továbbá, hogy idén húszéves a szervezet, az évforduló kapcsán emlékplakettet kaptak a megyei polgárőr szövetségtől.

Horváth László nyugdíjasként sokat segít gyermekeinek, illetve feleségével közösen gondozza a családi szőlőt. Elmesélte, hogy a középiskolai osztályuk kifejezetten jó közösséget alkotott, ma is tartják a kapcsolatot. Bízik benne, hogy meg tudják tartani 2024-ben az ötvenéves találkozójukat és hogy az öregdiákok minél nagyobb számban részt vesznek rajta.

A sport is fontos az életében - Horváth László 1955. október 10-én született Esztergomban. Az általános iskolai tanulmányait pár év kivétellel Bajnán végezte, az 5-7. osztályokat Tarjánban teljesítette. 1970-től járt az Esztergomi Bottyán János Műszeripari Szakközépiskolába, három évig kollégista volt, 1974-ben érettségi vizsgát tett. 1977 és 1979 között teljesítette a sorkatonai szolgálatot, Únyon és Tinnyén is szolgált, Kiváló katona és Kiváló rajparancsnok címekkel is elismerték. 1979-ben házasodott össze Vass Zsuzsannával, két gyermekük született. László 1980-ban, míg Tamás 1987-ben látta meg a napvilágot. Mindkét fiának két-két gyermeke van, a legkisebb unokája másfél éves, míg a legidősebb már kilenc éves múlt. A sport mindig is fontos szerepet játszott életében, 1974 és 1982 között a bajnai labdarúgócsapat alapembere volt, jellemzően balhátvédként játszott. Sorkatonai szolgálata alatt számos sportbajnokságon indult, még mezei futóversenyen, atlétikai versenyszámokban és sífutásban is remekelt. 2002 és 2014 között önkormányzati képviselő volt Bajnán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában