Aszály

2022.08.17. 17:21

Kiszáradt az Által-ér egy szakasza, szomorú fotókon és videón az üres meder

Szomorú látvány fogadja Dunaalmáson a helyieket, kerékpárosokat, pecásokat: az Által-ér egy kis szakaszon teljesen kiszáradt a pihenőtónál.

Sz. A.

A mederben egy béka, a parton egy szál nád árválkodik és várja az életet adó vizet az Által-ér telepített szakaszán

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Sz. A.

Kedden, ottjártunkkor magunk is láttuk: a kis híd egyik oldalán még van víz, a másik oldal pedig inkább pocsolya, ahol egy árva béka kuruttyol még, mintegy hírmondóként: itt egykor bő víz volt. 

A minap a helyi önkéntes tűzoltók is megjelentek itt, hogy segítsenek. Mint azt Domján Viktortól, a helyi horgászegyesület vezetőjétől megtudtuk: a lánglovagok a pihenőtóból szivattyúztak át vizet, hogy mentsék, ami menthető.

− Sajnos az aszály, a szárazság miatt nem jön annyi víz, ami megtöltené a medret. Okóberig kellene kihúzni valahogy, hiszen amikor leengedik az Öreg-tavat, akkor ide is több fog jutni. Egyelőre a csapadékban nem nagyob bízhatunk − magyarázta Domján Viktor, hozzátéve, hogy öt-hat éve telepítenek ide halakat, pontyokat. Kis horgászegyesület lévén nekik a megmaradásuk is tét most, miközben a kopoltyúsokat is menteni akarják. 

Nem ez az első kiszáradt meder, amelyet az elmúlt időszakban láttunk. A tatabányai Kacsás-tó medrében például hal helyett már csak a gaz nevelkedik. A cserepesre száradt medret magunk is megmutattuk:

A Duna alacsony vízállása miatt pedig Komáromban, a koppánymonostori városrész alatt ismét felbukkant egy hajóroncs a vízből. Az Országos Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint január óta a Duna vízgyűjtőjén az éghajlati átlaghoz képest 25 százalékos, a Tiszán 31 százalékos csapadékhiány alakult ki. Ezen belül márciusban a csapadék 79-89 százaléka hiányzott, és hazánk 1901 óta a legszárazabb félévén van túl.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában