Statisztika

2022.08.17. 18:18

Kevés a pályakezdő álláskereső megyénkben: ezer lakosra 16 jut

Komárom-Esztergom megyében idén március végén mintegy ötezer álláskeresőt tartottak nyilván – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a megyék című kiadványából.

Vá. T.

Forrás: beküldött

Az álláskeresők száma megyénkben az országos átlagnál nagyobb mértékben, 23 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi magas bázishoz képest. A pályakezdő álláskeresők száma (189 fő) az országban itt csökkent az egyik legnagyobb mértékben, 39 százalékkal, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 4,0 százalékot tett ki.

Ezer lakosra az országos átlagnál kevesebb, 16 álláskereső jutott a megyében, ezen belül az arány a Komáromi járásban volt a leginkább kedvező (14), a Kisbéri járásban pedig a legkevésbé (22). Az álláskeresők mintegy négytizede legfeljebb 3 hónapja, 29 százaléka tartósan, egy évet meghaladóan nem tudott elhelyezkedni. A tartósan állás nélkül lévők száma 1,5 százalékkal elmaradt a 2021. márciusitól.

Az álláskeresők egyharmadának legfeljebb az általános iskola 8 osztálya, 31 százalékának szakmunkás, szakiskolai bizonyítvány, 29 százalékának érettségi, illetve technikum a legmagasabb végzettsége, 7,3 százalékuk pedig diplomás volt. Az ellátottak aránya 11 százalékponttal nőtt az előző év azonos időpontjához képest az álláskeresők körében: 25 százalékuk álláskeresési járadékban, 19 százalékuk álláskeresési segélyben, 14 pedig szociális ellátásban részesült. A nyilvántartott állásnélküliek 42 százaléka ugyanakkor nem kapott semmilyen pénzügyi ellátást.

Március végén 1,8 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván megyénkben. Tíz üres álláshelyre 26 álláskereső jutott, 7-tel kevesebb, mint 2021 márciusában.
Március végén egyébként 251 ezer álláskeresőt tartottak nyilván az országban, 17 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az összes megyében és a fővárosban is csökkent az álláskeresők száma, a legjelentősebben (30 százalékkal) Budapesten.

A pályakezdő álláskeresők száma az egy évvel korábbihoz képest egynegyedével, 17 ezer főre apadt, az összes álláskeresőhöz viszonyítva arányuk 7,4-ről 6,7 százalékra csökkent. A pályakezdő álláskeresők száma minden megyében és a fővárosban is kevesebb lett, a leginkább (felével) Budapesten. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában