Tanácsok

2022.08.09. 14:00

Jól befészkelték magukat a darazsak megyénkben

Megyénkben is előfordultak darázscsípés okozta rohamok a napokban, de szerencsére egyik sem végződött tragédiával. Szakértőket kérdeztünk arról, mi a teendő, ha darázsfészekkel találjuk szembe magunkat és mit tanácsos tenni csípés esetén.

Wágner Zsanett

Forrás: Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

A hétvégén riasztották a mentőket a megyehatáron lévő Szárligetre, ugyanis egy idős férfi megpróbált eltávolítani egy darázsfészket a kertjéből. Mindezt Hancsicsák József kártevőirtótól tudtuk meg. Miként a történet végét is, vagyis azt, hogy mentőhelikopter szállította kórházba a csípésektől rohamot kapott férfit. Az Antitoxin Kft. képviselője évekkel ezelőtt alapította cégét, hogy ilyen és hasonló esetek ne forduljanak elő.

– Ha fészket találunk, az első és legfontosabb, hogy nem szabad eltömíteni a bemenő nyílást. Ilyen esetben könnyen előfordul, hogy az ijedtségtől agresszívvá válnak a kaptáron kívüli darazsak, támadólag lépnek fel és megcsípnek – nyilatkozta Hancsicsák József, aki szerint a nagy meleg is legalább olyan veszélyesen hat a darazsakra. A kártevőírtó tavaly augusztus végén kezdte el a darázsirtást, ezzel szemben az idén már június végén riasztották először, azóta folyamatosan csörög a telefonja.

– Egy hét alatt képesek labdaméretű fészket építeni a lódarazsak. Bajótra, Neszmélyre, Nyergesújfalura, Szomódra, Tardosra is hívtak már az idén lódarázs fészkekhez. Pincékbe, padlásra, de még odvas fákba is beköltöznek. A múltkor például egy oroszlányi tízemeletesnél kellett a segítség, ahol az épület oldalfalán található klímaberendezés mellett tanyáztak. Akár 3 ezer rovar is lehet a fészekben – mondta a szakember. 

Ellenszerek otthon és a mentőben - Csípés és allergiás tünetek esetén mentőt kell hívni a 112-es telefonszámon. Szteroiddal megelőzhető a baj, de a gyógyszertárakban kapható Epipennel is, amely egy adrenalintartalmú készítmény. Létezik felnőtteknek és gyermekeknek való úgynevezett öninjekció is. Akiknél már jelentkezett heveny allergiás reakció, tanácsos kéznél tartani. Az injekciót a combba kell beadni, de adnak hozzá egy egyszerű használati utasítást is, amikor kiváltják a patikában. Fontos, hogy az injekciós tűt a beadás után egy fél-, egy percet bent kell tartani. Amit még tudni kell, hogy ez nem egy mélyen, izomba adandó injekció, hanem felszínesen adandó. Rövid időn belül hatásos segítséget tud nyújtani a csípést szenvedettnek.

Első dolga a fészekbontás helyett, hogy csaknem egy kilogrammos rovarirtóval permetezi a fészket, amit egy nappal később, amikor más semmilyen mozgást nem észlel, eltávolít. Dr. Bense Tamás esztergomi családorvos szerint előfordulhat, hogy a szervezet csak a sokadik darázscsípésnél reagál anafilaxiás sokkal, vagyis túlérzékenységgel. 

Darázsfészek
Forrás: Imre György / Békés Megyei Hírlap

– Mindenképpen szedjük ki a fullánkot. A csípés helyén általában duzzanat jelentkezik, de rövid időn belül előfordulhat, hogy az ajkak és az arc is megduzzad. Emellett általános tünetek is jelentkezhetnek, mint a gyengeségérzés, a zavartság, a hányás, a hasi panaszok, az émelygés, a verejtékezés és a nehézlégzés. A csípés körüli területek mellett beduzzadhatnak a légutak is, ami akár fulladáshoz is vezethet. Ez az egyik halálok darázscsípés esetén – közölte dr. Bense Tamás, aki szerint a másik a keringési rendszer összeomlása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában