Új utak

2022.08.19. 10:30

Javában épül és szépül a bringaút Dobogókőnél

Javában zajlik a munka a Dobogókő északi oldalában futó erdei kerékpárúton.

W. P.

Forrás: Pilisi Parkerdő

 A szakemberek hideg remix alapréteget készítenek, víz és cementadagolással, zúzottkőpótlással, melyet gumihengerrel tömörítenek. Erre kerül rá a jól kerékpározható záróréteg. Mindez egyetlen fa kivágása nélkül, a környező élővilág teljes tiszteletben tartásával történik, hiszen az útvonal jókora része fokozottan védett területen halad. A Pilisi Parkerdő Zrt. az elmúlt években 350 kilométer erdei kerékpárutat jelölt ki a Budai- és a Visegrádi-hegységben, illetve a Pilisben. Ez a Pilis Bike hálózat, melyet évente több tízezren használnak, és útvonalai az ország leglátogatottabb és legnépszerűbb erdei kerékpár­útjai közé tartoznak.

Mint korábban beszámoltunk róla, június közepén a Pilis Bike közel tizenöt százalékát, 45 kilométert érintő felújítás kezdődött. A Pilisi Park­erdő és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ partnerségében megvalósuló, több mint egymilliárd forintos beruházás eredménye biztonságosabb, bringásbarát úthálózat lesz. A helyenként és szakaszosan teljes útzárral járó munkálatok várhatóan négy hónapig tartanak. 

A Pilisi Parkerdő Zrt. több mint egymilliárd forint hazai forrásból valósítja meg a felújítást. A mintegy hatvannégy kilométernyi erdei kerékpárút nagy része új aszfalt-, illetve zúzottköves burkolatot kap. A felújítás összesen több mint nyolcvanezer négyzetméternyi burkolatot érint. Emellett számos helyen megoldódik a több helyen alámosott, és ezért megcsúszott útpálya vízelvezetése, az útalap és a földművek megerősítése. A beruházásnak különös jelentőséget ad, hogy szinte teljes egészében természetvédelmi területet érint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában