Sikerek

2022.08.30. 12:01

Isten jó kedvében teremtette a lovat és a magyart, pláne a tatai izlandilovasokat

Sajtótájékoztatón számoltak be a minap a tatai székhelyű Magyar, Izlandi Lovas Egyesület történelmi sikeréről.

Sz. A.

Kremmer Veronika történelmi érmeket hozott haza Németországból

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Sz. A.

Ahogy azt mi is megírtuk, Németországban, az Izlandilovas Közép-Európa Bajnokságon Magyarország először képviseltette magát, és két éremmel, egy ezüsttel és egy bronzzal tért haza az egyesület tagja, Kremmer Veronika. Ez volt az apropója a tatai sajtótájékoztatónak, amelyen Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, olimpikon, a magyar lovassport örökös bajnoka anekdotázva kiemelte: a Jóisten jó kedvében teremtette a magyarokat és a lovakat, és ami Tatán történik, az példa értékű. Mint kiderült, a miniszteri biztosnak tatai emlékei is vannak: lovasként a hatvanas és a hetvenes években is megnyerte Tata Város Nagydíját.

− A tataiak példája megmutatja, hogy a magyar tud együtt dolgozni, együtt gondolkodni − fogalmazott a Magyar, Izlandi Lovas Egyesület és versenyzője sikerére utalva, hozzátéve, hogy a város lovas múltjára, hagyományaira is a mai napig büszkék lehetünk. Kiemelte azt is, hogy a lovaskultúra napjainkban is nagyon népszerű, és hogy ebben a virtuális, liberális világban a lovak segíthetnek visszavezetni a természethez, a teremtett világhoz a gyerekeket. 

− A ló a legsokoldalúbban szolgálta az embert, Széchenyi szerint pedig a Kárpát-medence a legjobb hely a lótenyésztéshez − mondta, hozzátéve, hogy „ennek a szép hazának a javára tehetünk ezen a területen is”. Ezzel arra utalt, hogy egy ló eltart három embert, és ha a vidék megtalálja a számítását így, itt is, az az ország javát is szolgálja. 

Michl József, Tata polgármestere arról beszélt, hogy nagy öröm a tataiak fényes sikere. A városvezető egyébként kis ajándékkal is meglepte Dallos Gyulát. Mint mondta, jó, hogy a városban sokan foglalkoznak a lovakkal, és hogy Straubinger Zoltánék megújították, újdonsággal gazdagították a tatai lovaséletet az izlandi fajta meghonosításával. 

Straubinger Zoltán, a Magyar, Izlandi Lovas Egyesület elnöke elmondta: számukra a részvétel volt a legfontosabb, és hogy már a 2023-as hollandiai világbajnokságra készülnek, az országos tenyészprogramjuk pedig valószínűleg ősszel kapja meg az engedélyt. Emellett országos szinten minden megyében szeretnék izlandilovas-udvarok alapítását segíteni, ezért várják is az érdeklődők jelentkezését, akik csatlakoznának a Magyar, Izlandi Lovas Egyesülethez és így a világszövetséghez. A tataiak tudásukkal, kapcsolati hálójukkal és tudnák segíteni a leendő izlandilovasok fejlődését így országszerte. 

Tiszta vérvonal, különleges jármód
Az izlandi a világ egyik legtisztább vérvonalú lófajtája. Egyedülálló az izlandi lovak jármódja is: a lépés, az ügetés és a vágta mellett a tölt és a pace jármóddal is rendelkezik. A töltben rendkívül rázkódásmentesen, a lassútól a nagyon gyors tempóig lehet haladni. A pace-ben a ló az első és hátsó lábait egyszerre tudja mozgatni egyazon oldalon, vagyis ha jobb első lábával lép, akkor a jobb hátsó követi ezt a mozgást.

− Az izlandi lovak különlegessége, hogy a klasszikus jármódok mellett a tölt és a pace mozgásra is képesek. Ha minden jól megy, jövőre már 48 ló fog itt Tatán nevelkedni − részletezte. Komolyan veszik a leendő lovasok képzését is, az oktatásért felelős szakember Írországból jár rendszeresen Tatára. 

− A koronavírus berobbanása előtt vettek fel minket az izlandi világszövetségbe, és a Közép-Európa Bajnokság volt az első verseny, amelyen részt vettünk. A pandémia alatti időszakban volt időnk felzárkózni −  részletezte az egyesületi elnök, akitől azt is megtudtuk, hogy a sajtótájékoztatónak is helyet adó Sjáli Izlandi Lovas Parkban minden úgy lett kialakítva, méretezve, ahogy ez a fajta megkívánja.

A tájékoztató kötetlen beszélgetéssel zárult, amelyen Kremmer Veronika azt is elárulta: 26 éve lovagol, de olyan örömet, amelyet az izlandi lovak adnak, más fajtánál nem tapasztalt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában