Lovasnapok

2022.08.14. 07:00

Kassai Lajos tanítványai lőtték az nyilat Síkvölgyön - de a tatabányai lovasok is bemutatkoztak

Síkvölgyet lovasíjászok vették birtokukba szombaton.

Veizer-Sugár Gabriella

A Múltunk és Jövőnk Egyesület tagjai is tartottak bemutatót

Forrás: 24 Óra

Fotó: Veizer-Sugár Gabriella

Remek családi programot kínált a hétvégén a Síkvölgyi Lovarda. Tizenharmadik alkalommal szerveztek lovasnapokat, ahol az első napon a hagyományőrző és családi nap keretében számtalan különleges program várta az érkezőket. Szombaton már délelőtt kezdődtek a gyermekprogramok. Az idén húsz éves Múltunk és Jövőnk Egyesület táborában kipróbálhatták az íjászatot, s emellett fa játszótár, kézműves foglalkozások, ólomöntés és persze lovagoltatás is zajlott. Folyamatosan érkeztek a gyerekek és szüleik.

Kora délután egyre többen gyűltek a lovaspálya köré. A délelőtti fogatos baráti találkozón a résztvevők a vadászhajtás és akadályhajtás rejtelmeibe vezették be a nézőket, majd az eredményhirdetés után kezdődtek a látványos bemutatók. A síkvölgyi lovarda ifjú tehetségeinek karüsszel bemutatója alatt együtt mozogtak a gyönyörű lovak és lovasaik. A pályán ezt követően a Múltunk és Jövőnk Egyesület bemutatója következett. A tatabányai hagyományőrzők már húsz éve állandó résztvevője a városi ünnepségeknek. Tomka Miklós, az egyesület tagja néhány érdekességet is megosztott a nézőkkel.

A modern kori íjászat megteremtője - Kassai Lajos a modernkori lovasíjászat megteremtője. A nyolcvanas évek közepétől íjkészítőként tevékenykedett, s eredményes versenyző volt a terepíjász szakágban. Modern anyagok és technológiák felhasználásával rekonstruálta a honfoglalás kori magyar íjat. Kidolgozta a lovasíjászat versenyszabály-rendszerét, és a kilencvenes évek elejétől elkezdte az új sportágat terjeszteni Magyarországon, Európában, az USA-ban és Kanadában. A világ 16 országában tanít.

Lélegzetelállító volt a Kassai Lovasíjász Iskola - Brázik törzs bemutatója, ahol a szomódi lovasiskola kiválóságai is bemutathatták, hogy miként tud együtt mozogni ló és lovasa a pályán. A Síkvölgyi Lovarda tenyészetnének és az Eszterházy Lovasklub Egyesület sportolóinak bemutatkozására is sokan voltak kíváncsiak. Vasárnap regionális díjugrató versenyen csaknem százhatvan tehetséges sportoló bizonyította rátermettségét a Síkvölgyi Lovasnapokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában