Jó szomszédság

2022.08.11. 14:07

Határon átnyúló projektben vett részt Bajót és Nagymaros

A szőgyéni tájház udvarán tartották az Ister-Granum Helyi termék-hálózat fejlesztése projekt záróeseményét, ami a helyi termelők piacának és közösségi térnek helyt biztosító létesítményekről szólt.

Pöltl Zoltán

Heinczinger Balázs, nagymaros polgármestere, Tóth Zoltán, bajót polgármestere és Méri Szabolcs, szőgyén polgármestere az ünnepségen

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Az augusztus 5-ei rendezvényen nemcsak az eseménynek otthon adó település első embere, de a projektben résztvevő két másik falu, Bajót és Nagymaros polgármestere is jelen volt.

Nagy Péter, az Ister-Granum EGTC igazgatója gratulál a szőgyéni polgármesternek

A felvidéki Szőgyén, mintegy 20 perces autóútnyira van Esztergomtól. Itt, a történelmi emlékhely szomszédságában a skanzenek világát idéző szép tájházat, régészeti múzeumot és hagyományőrző kulturális központot is magába foglaló komplexumot alakítottak ki. A nemrég elkészült beruházás, egy új projekt, az úgynevezett helyi termék-hálózat, egy helyi termék piac itteni bekapcsolása is megtörtént. A piac tere külön helyet kapott, mellette egy kenyér és sütemények készítésére alkalmas kemence is épült.

A szőgyéni helyi termelői piac megnyitása azért is érdemelt ünneplést, mert az egy nagyobb elképzelés része volt a tíz partnert magába foglaló EGTC-projekten belül. Szőgyén, a magyarországi Bajóttal és Nagymarossal együtt lett része a határokon átnyúló Ister-Granum Eurorégió azon projektjének, melyben a helyi termelők, a helyi szolgáltatók saját teret kapnak, ahol rendszeresen árusíthatják portékáikat, s mely piacok más napokon közösségi tereket is jelentenek, illetve ezek a helyek a helyi turizmusnak is lendületet adhatnak. Az augusztus 5-ei eseményen a három résztvevő település polgármestere mellet ott, Nagy Péter, az Ister-Granum EGTC igazgatója és Eck András Ister-Granum EGTC esztergomi projektmenedzsere is. 

Az új szőgyényi helyi termék piac faszerkezetes tere 

A projektzáró eseményen elhangzott, hogy ennek a programnak az volt a fő célja, hogy a helyi termelők árujának helyi piacra való jutását elősegítse. Az így kiépülő helyi termék hálózat struktúrafejlesztéssel is járt, sőt Szőgyén esetében a Bajóttal való testvértelepülési kapcsolatrendszer is kialakult. A közeljövőre mutató további cél, hogy a helyi termelők a helyi vásárlókkal együtt ellátogassanak a fent sorolt településekre. 

Az ünnepségen elhangzott, hogy Nagymaroson egy a helyi termék piacot komfortosabbá tevő kultúrházi vizesblokk korszerűsítése történt, Bajóton pedig új termelő piacteret alakítottak ki. Az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósult projektben szereplő kivitelezéseket helybeli vállalkozók végezték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában