Helyi közélet

2022.08.15. 12:05

Éjszaka járták az erdőt, siklóalagúton sétáltak át a dorogi Bányászkör túrázói

A közelmúltban hirdették meg a Bányászkör első éjszakai nyomvonalbejáró túráját, mely egy ipartörténeti látványosságot, a felújított siklóalagutat is érintett. A mozgalom hamarosan újabb távval bővül, melyről Hartyán Csaba ötletgazdával beszélgettünk.

Walczer Patrik

Forrás: Bányászkör

Egyre népszerűbb a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) égisze alatt működő Bányászkör, melynek távjait egyénileg és többedmagunkkal is teljesíthetjük. Tavasszal és ősszel csoportos túrákat is szoktak hirdetni azoknak, akik nem szeretnek egyedül barangolni. 

Az egykori homokvasút múltját lelkesen kutató Laub Dominik ötlete és a BEBTE lelkes tagjainak segítsége teremtette meg a lehetőségét annak, hogy létrejöjjön a homokvasúttúra. Az izgalmas kalanddal jellemzően ott koptathatjuk a bakancsunkat, ahol egykor vonatok zakatoltak. 

Hartyán Csaba a Miklós-aknai pihenőhelynél (Forrás: Bányászkör)

– Számtalan variáció szerint vezettük már az útvonalainkon az érdeklődőket. Nemrégiben egy nagyon kedves ismerősöm hívott fel, hogy mi lenne, ha éjszaka túráznánk? Meghirdettük az eseményt, várakozásainkat messze meghaladó érdeklő jelentkezett, nem gondoltam, hogy hetvenen fogunk útnak indulni – idézte fel Hartyán Csaba ötletgazda.

Egyre népszerűbb a mozgalom - A 2020 szeptemberében indult Bányászkör a hazai viszonylatban is egyre felkapottabb, sőt holland és török nemzetiségű túrázó is barangolt már erre. A kisebb körtúrák jelenleg a legnépszerűbbek, melyeket akár kisgyermekes családok is bejárhatnak, a legtöbben a Hantken Miksa-körön haladtak végig. Összességében három hete érték el az ezredik egyéni teljesítést, és a csoportos alkalmakkal együtt immár több mint kétezer túra zajlott le. A tervek szerint bányásznapkor indul el a Szent Borbála-kör. 

A csapat a Reimann Miniverzumtól indult el, majd a VIII-as, a VI-os akna érintésével mentek fel a Henrik-hegyi emlékműhöz, ahol gyönyörködtek a panorámában. Lefelé átsétálhattak a Tömedék-aknánál található egykori siklóalagúton, melyet a BEBTE kezdeményezésére az önkormányzat újíttatott fel. 

Felújították a régi siklóalagutat, kerékpárral is túljuthatunk rajta (Forrás: Bányászkör)

– Már szinte minden bányászathoz köthető emléket felfűztünk az útvonalakra, viszont minimális változások folyamatosan zajlanak. A Bányászkör elindulásakor egy kicsit alábecsültem a látogatói létszámot, nagy öröm, hogy a vezetett túráink ilyen népszerűségnek örvendenek. A közösségi médiában hirdetjük meg a szeptembertől újrainduló vezetett túrasorozatot, a nagy érdeklődésre való tekintettel természetesen az éjszakai túra sem maradhat ki a sorból – tette hozzá. 

Azt is megtudtuk, hogy egy sikeres pályázatnak köszönhetően az érintett településeken a kis körök kiindulópontjaira információs táblákat fognak kihelyezni, így akár túraalkalmazás nélkül, a tablón lévő információk alapján is be lehet majd járni a távokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában