Felújítás

2022.08.09. 16:43

Csaknem 20 millióból született újjá az ófalusi kápolna

Hamarosan átadják a felújított oroszlányi Szent József-kápolnát, vele együtt a többfunkcióssá vált oldalszárny épületét. Lesz majd itt gyerektábor, a katolikus karitász csoportnak pedig székhely.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Csaknem három hónappal ezelőtt kezdődtek a felújítási munkálatok az ófalusi Szent József-kápolna körül és a tervek szerint szeptemberre elkészülhetnek a rekonstruálással. A kápolnát érintő munkálatoknál szem előtt tartották a kivitelezők, hogy megőrizzék az egykori hitélet emlékeit, ugyanakkor új funkciókat is kaphasson az épület a közeljövőben.

A korszerűsítés leginkább a melléképületet érinti, de a biztonság kedvéért az egészet lezárták. Kialakítottak egy belső teret, korszerűbb nyílászárók és burkolatok fogadják majd a híveket. Balogh Tibor egyházközségi tag szerint tervben van, hogy családi programoknak és gyerektáboroknak is otthont ad majd a kert. A litániák előre láthatóan szeptembertől folytatódnak az épületben. A későbbiekben pedig ez lesz a székhelye a helyi karitász csoportnak.

A kápolnát egyébként még az Esterházy-család építtette 1876-ban az akkori, körülbelül 90 százalékban szlovák ajkú evangélikus lakosokból álló község néhány katolikus családja részére. Egészen a szénbányászat megkezdését követő népességrobbanásig, vagyis az 1950-es évek elejéig ebben a csaknem 30 hívő befogadására alkalmas kis kápolnában zajlott a katolikus hitélet a mindenkori kecskédi plébános irányításával.

Az ismert közösségi oldalon arról írnak, hogy a Rákosi-diktatúra beköszöntével a település lélekszámának robbanásszerű emelkedése és a vallási megoszlás átrendeződésével (többségbe kerültek a római katolikusok) nem lehetett új templomot építeni, csupán az oldalirányú bővítést engedélyezte az államhatalom. Ebben a formában volt a város plébániatemploma egészen 1994-ig, az új templom megépítéséig.

Azt ezt követő években a belül lefalazott oldalszárnyat kezdetben a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja használta a rászorulók számára összegyűjtött használt ruhák raktározására, az eredeti kápolnában – mely időközben több alkalommal is felújításon esett át – pedig a nyári időszakban litániák imádkozására gyűlhettek össze a hívek. Az oldalszárny az állagának romlása miatt alkalmatlanná vált a használatra.

Az állami támogatáshoz egyházi forintokra is szükség volt - Két évvel ezelőtt pályázott az egyházközség és 15 millió forintos állami támogatást nyert az épület felújítására. A munkálatok keretében a kápolna tetőzetét kicserélték, jelenleg pedig az oldalszárny felújításának munkálatai zajlanak. A sikeres pályázat ellenére az egyházközség kénytelen volt saját forrással is hozzájárulni a költségekhez az építőanyag-árak drasztikus emelkedése miatt. A felújítás várhatóan szeptemberben fejeződik be. A jövőben a felújított oldalszárnyat rendszeresen használják majd: gyerektáborok, egyházközségi alkalmak, kézműves szakkörök, valamint a katolikus karitász csoportja kaphat itt helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában