Ünnep

2022.08.14. 11:16

Átadták az Oroszlány Kulturájáért díjakat - szlovák hagyományőrző napon mulatott a város

Immáron 27. éve annak, hogy Oroszlány látványos és kultúrában gazdag programsorral kíván tisztelegni szlovák ősei előtt. A hagyományokhoz híven a hétvégén is volt főzőverseny, kiállítás, díjátadó, valamint koszorúzás. A jókedvről pedig többek között Herczog Ricsi és a Konopa folklór együttes gondoskodott.

Szász Dalma Kitti

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Augusztus 13-án is főzőversennyel kezdődött a hagyományőrző mulatság Oroszlányon. A nagy üstökben idén rendhagyó módon – egyebek mellett – készült chilis bab és szarvaspörkölt is, amelyeknek illata sokakat a helyszínre vonzott már a délelőtti órákban. Mindemellett díjazták a legszebb előkertű porták tulajdonosait is. A kilátogatók nagy örömére, mint minden évben, ebben az esztendőben is a csűrben sorakoztatták fel a szebbnél szebb zöldség - gyümölcs kompozíciókat.

A későbbiekben, a népi, nemzetiségi együttesek hagyományos felvonulását láthatták a kilátogatók, amely során a résztvevők a Topolya kútnál megkoszorúzták a szlovák ősök emléktábláját. Ezt követően pedig a II. Rákóczi Ferenc Kultúrház falán lévő emléktáblánál helyezhették el az emlékezés virágait Varga Istvánné, Mariska néni tiszteletére, aki a szlovák hagyomány­ápolás kiemelkedő alakjaként és a tájház anyagának lelkes gyűjtőjeként kiérdemelte a város díszpolgári címét és egyben az Országos Szlovák Önkormányzat elismerését is.

Az egybegyűltek ezután a közeli sátorban foglaltak helyet, ahol többek között Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője és a település alpolgármestere, Rajnai Gábor mondta el értékes gondolatait a csaknem három évtizedes hagyományőrző nappal kapcsolatban.

A vásár mellett a gasztronómiai szerelmeseire is gondoltak a rendezők, ugyanis lehetett kapni hot-dogot, különféle kürtöskalácsokat, és persze lángost is. Noha utóbbi „sütödénél” ottjártunkkor 56 Celsius fokot mért az eladó, mégis nagy lelkesedéssel készítette sorjában a nyár legnagyobb slágerételét, így az előadások alatt is kígyózó sorok álltak ott.

A kora esti órákban pedig átadták a „Za Oroslánsku kultúru” azaz Oroszlány Kultúrájáért elismerést, amelyet idén Molnár Zoltán és családja, valamint Nagy Gergely és családja, illetve Benyiczki Ágota, az oroszlányi óvodák vezetője és Molnárné Magócs Noémi, a Meseliget Óvoda telephelyvezetője vehetett át.

Ezt követően többek között fellépett a Cirill Táncstúdió, Boldog Zsófia és Herczog Ricsi. Az élménydús napot pedig a falunapi tombola eredményhirdetése és az utcabál zárta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában