Új élményeket kaptak

2022.08.06. 09:29

Elfeledkeztek a mobilról a gyerekek a „mosolygós” tatabányai táborban

A 20 éves Mosolygós Gyermekekért Alapítvány a kezdetektől szervez nyári táborokat. A nagy érdeklődés miatt és a támogatóknak köszönhetően az idén már két turnusban várták a gyermekeket.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: S. G.

Frissítő szellő járta át az erdei iskola udvarát. A fiatalok egy része memóriajátékkal játszott, mások pingpongoztak, voltak, akik a függőágyakban pihentek. A társasság tagjai a délelőtti bemutató foglalkozás főszereplőire vártak. Amíg megérkeztek, a tábor vezetője, a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának elnök-helyettese, Márkus Krisztina sok érdekességet mesélt a két évtizedes múltról. 

– Az alapítvány a kezdetektől szervez táborokat nyaranta gyerekeknek. Célunk, hogy segítsük a családokat, itt ugyanis a hátrányos helyzetű gyerekeknek van lehetőségük arra, hogy tartalmas élményekhez jussanak. Később a családsegítőn belül a velünk kapcsolatba kerülő gyerekek közül is sokan csatlakoztak, csatlakoznak máig is hozzánk – fogalmazott.

Az igény a táborra évről évre egyre nagyobb lett. Pár éve új kampányt dolgoztak ki a szervezők, s a Fogadj örökbe egy táborozót! programnak köszönhetően egyre több támogatót állítottak maguk mellé, akik lehetővé tették, hogy a rászoruló családok számára a gyerekek részvétele ingyenessé váljon. Magánszemélyek, vállalkozók, cégek segítik új élményekhez jutni e tábor keretein belül a rászoruló családok gyerekeit.

– Az idén először két turnust szervezünk, így már ötven gyermeket tudunk vendégül látni a környebányai erdei iskolában. Ez kiváló helyszín, ahol számtalan program várja a gyerekeket. Hat és tizenhárom éves nebulók vesznek részt, az első héten a nagyobbak, a második héten a kisebbek lesznek többen. Hétfőtől munkatársam, Káfony Márta lesz a csoport és a tábor vezetője – árulta el Márkus Krisztina.

A környezetvédelmi táborban több különleges állattal is megismerkedhettek a fiatalok. Glavanovits Tamás solymász bemutatója mellett görénnyel, gabonasiklóval és sünnel is találkozhattak a nebulók, és kézbe is vehették őket. Lovaglás is szerepelt a programban, illetve kutyás bemutató.

A csillagász előadás is hatalmas élmény volt – tudtuk meg a táborvezetőtől. A szabad ég alatt számtalan kérdés hangzott el. A legkitartóbbak majdnem éjfélig kémlelték az eget. Sokat mozogtak, sportoltak, kirándultak a gyerekek, és érdekes kézműves alkotások is készültek. A fiatalok bőrszütyőket is készíthettek, élménydoboláson és sámándoboláson is részt vehettek, volt ásványbemutató, erdei kihívás és tábori olimpia is.

A gyerekek fele évről évre visszajár. Sokak testvéreit is megismerjük, és vannak olyanok, akik ma már segítőként visszajárnak hozzánk.

– mondta el büszkén  Márkus Krisztina, hozzátéve, a táborban az egyik legfőbb szabály, hogy napközben a táborlakók nem használják a mobiltelefont. Este hívhatják szüleiket. A csillagles azonban olyan jól sikerült, hogy senkinek sem jutott eszébe hazatelefonálni.

Bemutatkozott Predátor és Nitró - Beszélgetésünk végére megérkeztek a délelőtti bemutató vendégei. Tanászi Szandra és Zurinka András és négylábú kísérői teljesen lenyűgözték a fiatalokat. András a három esztendős amerikai bulldoggal érkezett. A negyven kilogrammos Predátor szökellt, szlalomozott, és békésen tűrte a gyerekek fürkésző pillantását, majd a tucatnyi simogató kezecskét. Szandra a tízesztendős Nitrót mutatta be. A belga juhászkutya elképesztő ügyességgel vett mindent akadályt. Lenyűgöző mutatványokat láthattak a gyerekek. Felült gazdája térdére, ráállt, a hátára, átbújt a gyerekek lába alatt. A produkció végén mindenkinek volt lehetősége bekapcsolódni, majd megsimogathatták a gyönyörű kutyákat. Tanászi Szandra elmondta: nyolc hetes kora óta foglalkozik Nitróval. Mindkét kutyussal naponta végeznek feladatokat. A rendkívüli ebekkel gyakran járnak bemutatókra. A kutyakiképző hozzátette: minden négylábú rendelkezik vizsgával, és aktív versenykutyák. Emellett otthon van még egy kutyusuk, egy belga juhász.

Elégedetten újságolta a táborvezető azt is, hogy néhányan szomorúan számolják a hátralévő napokat, mert minden élményekkel teli nappal közelebb kerülnek a búcsúzáshoz is.

– Az apró visszajelzések nagyon fontosak számunkra. A gyerekek évről évre örömmel térnek vissza hozzánk. Az együtt töltött napok után gyakran hangzik el: jövőre újra találkozunk! – tette hozzá a tábor vezetője.

 


 


 


 


 


 


 

 


 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában