Mulatás

2022.08.23. 17:33

7 éves beteg bakonyaljai kisfiúnak is gyűjtöttek az oroszlányi romafesztiválon

A Vörös István Hagyományőrző, Kulturális és Sport Alapítvány, valamint Molnár Csaba zenés romafesztivált szervezett az oroszlányi Petőfi udvarban. A mulatság az egykori megyei roma önkormányzat elnöki munkája és szellemi hagyatéka előtt tisztelgett.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A valamikori sárgatömb közelében parkolt az autó, de messzebbről is jól lehetett látni a rendezvénysátrat. A helyszín felé közeledve egyre erősödött a muzsikaszó és szépen felöltözött romák siettek a fesztivál megnyitójára. A színpadon Vörös Ádám és felesége köszöntötte a résztvevőket és jó szórakozást kívánt a mulatsághoz. Szavaikat szűnni nem akaró taps kísérte, sokan azonban a környező tömbök erkélyéről üdvözölték egymást, valamint a programszervezőket követő zenekarokat is.

A romafesztivál első fellépője a Roma Jilo zenekar volt, amely hamar táncra bírta a közönséget
Fotós: Novotni Ákos / Forrás: 24 Óra

A szervezők kitettek magukért: óránként váltották egymást a fellépők, így több mint négy órán keresztül vigadhatott a roma közösség. A Roma Jilo fellépése nyitotta az első Vörös István Alapítvány Fesztivált. Később következett Gino. A tervek szerint utána Csík Laci, majd pedig Andris és Szabrina produkciójára lehetett volna táncolni, ám az ő fellépésüket elmosta az eső. Pedig nem vitás, a legtöbben a Kale Lulugyi fellépését várták, mert helyi zenekar lévén jól ismeri őket az oroszlányi közönség.

Ricsikén segítettek
A fesztivál idején segíteni is lehetett, jótékony forintok formájában. A rendezvénysátor oldalához kihelyezett gyűjtődobozban lehetett hozzájárulni a hétéves Ricsike egészségügyi gyógykezeléséhez. A kisbéri kisfiú eddig öt agyvérzésen van túl, epilepsziával küzd és csípőműtétre vár. Ricsike édesanyja nehéz anyagi körülmények között neveli fiát, albérletben. A szervezők úgy gondolták, minden apró segítség jól jöhet, ami a fesztivál ideje alatt gyűlik össze.

Vörös Ádám elmondta, az alapítvány hét évvel ezelőtt jött létre. Egy évvel Vörös István halála után. Tevékeny időszakot tudhat maga mögött a szervezet: egyebek mellett évente emléktornával és farsangi bállal emlékeznek az egykori vezető előtt, de állatmenhelynek és gyerekeknek is szívesen gyűjtenek. Jótékonykodnak továbbá helyi általános iskolákban és óvodákban, valamint rendszeresen támogatnak rászoruló családokat és szívesen részt vesznek közéleti eseményeken. Jó kapcsolatot ápolnak a helyi roma önkormányzattal, valamint a városvezetés is támogatta már önzetlen munkájukat.

Teremtés a cél
A rendezvény a Nemzeti Együttműködési Alap, a miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával jött létre. A fesztivál a 2014-ben elhunyt Vörös István emlékére létrejött alapítvány szervezésében valósult meg és az egykori megyei roma önkormányzat elnökére emlékeznek a kulturális programsorral. Vörös Adám, István unokaöccse, bízik a fesztivál hagyományteremtő jellegében és már most vannak tervei jövőre, 2023-ra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában