Történelmi kaland

2022.07.23. 10:02

Római kor, középkor, huszárok és világháború egy táborban Komáromban

Korokon átívelő kalandban lehetett része annak a tucatnyi gyereknek, akik a Klapka múzeumban töltötték el a nyári szünet néhány napját.

K. D.

Forrás: Klapka György Múzeum/ Facebook

Helytörténeti és kézműves tábort szervezett a Komáromi Klapka György Múzeum a Kecskés László Emlékházban. A résztvevő tizenkét gyerek megismerhette a római kort, a középkort, tanulhatott a huszárokról, de a világháború időszakába is elkalauzolták őket. 

Az egyes korszakokról előadásokat hallgathattak meg, valamint hagyományőrző bemutatókat láttak. Kézműves foglalkozásokon is részt vettek, különféle tárgyakat készíthettek. A Legio Brigetio egyik tagja, Kiss Gábor jött el a gyerekekhez, aki a római kori fegyverzetet mutatta meg nekik.

A táborozók jártak a tengerésztörténeti gyűjteményben is, egyik nap pedig Schmelcz Márk mutatta meg nekik, milyen viseletet hordtak a huszárok az 1848/49-es forradalom és szabadságharcban. Sőt, a gyerekek be is öltözhettek huszárnak, amit nagyon élveztek. 

A kis csapat megcsodálhatta mindkét világháború fegyvereit is, amelyek Polgár Attila gyűjteményének darabjai. A tábor vezetője és egyben ötletgazdája Gajzágó Dorottya, Kecskés László unokája volt, aki festőművészként és restaurátorként tevékenykedik. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában