36 centiméter

2022.07.20. 20:40

Nem kötnek ki a hajók Dömösön a Duna alacsony vízállása miatt

Az esztergomi vízmércénél július 20-án, szerdán reggel 36 centimétert mértek.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A Duna alacsony vízállása miatt nem érintik a visegrádi körjáratok a dömösi, illetve a folyó túlpartján lévő zebegényi kikötőt sem – közölte a MAHART PassNave Kft. a közösségi oldalán. Mint ismert, 2020-ban természeti csapás sújtotta a Dunakanyar térségét, akkor a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék hatására Zebegény és Nagymaros között megindult a domboldal és a hordalék betemette a Budapest-Vác-Szob vasútvonal egy szakaszát, sőt a 12-es útra is jutott belőle.

A pályatest megtisztításáig mentesítő hajójáratokat indítottak. Ezek aztán annyira népszerűvé váltak, hogy később dunakanyari körjárat néven kibővített menetrenddel várták az utasokat.

A folyó bal és jobb partján több települést is érintő hajók manapság is rendkívül népszerűek. A térségi turizmust is negatívan befolyásolja, hogy az alacsony vízszint miatt előbb Dömöst, majd Zebegényt kellett kihúzni a listáról. A Mahart PassNave Személyhajózási Kft. egyébként nemrégiben csaknem 1 milliárdos infrastruktúra-fejlesztést hajtott végre Dömös, Esztergom, Komárom, Visegrád és Zebegény kikötőiben.

A hajók akkor köthetnek ki újra a két helyszínen, ha a mostanihoz képest jelentősen emelkedik a vízszint. Érdekesség, hogy az esztergomi vízmércénél szerdán reggel 36 centimétert mértek, igaz a -21 centiméteres rekordtól még messze vagyunk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában