Csillagászat

2022.07.31. 14:00

Négy nap a csillagok között: idén is tábort szervezett Tarjánban a Magyar Csillagászati Egyesület

A Tejutat és a Marsot is megcsodálhatták.

Raffael Veronika

A távcső működését Kiss László (jobbra) mutatta be

Forrás: 24 Óra

Fotó: Raffael Veronika

Egy tábor, ahol nappal alszanak, este az eget kémlelik – Nemzetközi csillagásztalálkozót szerveztek a hétvégén Tarjánban a Baglyas Parkban. A Magyar Csillagászati Egyesület önkéntesei mellett idén a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársai segédkeztek a Meteor Észlelőtábor szervezésében, és habár az idő idén nem kedvezett a hazai és határon túli amatőr csillagászok és csillagászat-kedvelők legnagyobb éves találkozójának tartott rendezvénynek, így is szép számban érkeztek táborozók a Tarjáni Nemzetiségi Ifjúsági Tábor területére. Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója elmondta: a rendszerint újhold idejére szervezett tábor évtizedes múlttal rendelkezik.

1988-ra tehető az első Meteor Észlelőtábor időpontja. Szerveztük akkoriban a Bakonyban, a Bükkben, a Mátrában, aztán 2006-ban rátaláltunk Tarjánra, annak is egy mezejére, ahol fák és épületek nem takarják vizsgálódók kilátását. Itt a fényszennyezés is alacsony, Tatabányai fényeit szoktuk délnyugat felől látni, kelet felől pedig felhős idő esetén a főváros fényei tükröződnek 

– részletezte a főigazgató.

A táborozók a négy napban ellepték a rét területét, a sátrakon túl egy füves emelkedőn pedig távcsövek garmadája várta az estét, hogy megmutassák a kémlelőknek az sötét éjszaka fényeit, objektumait. Kiss László kiemelte: számos égitest megmutatkozik ilyenkor.

Minden évben olyan vendégeket várunk, akik szeretnek távcsövezni, és szeretnék megtanulni használni a műszerüket. Éppen ezért továbbképzéseket, szakmai előadásokat tartunk a témában, csillagászok, felfedezők osztják meg a hallgatósággal észleléseiket. Több mint százan érkeztek hozzánk, tartunk táborokat Zala és Bács-Kiskun megyében is. 

– részletezte.

Hozzátette: azért mégiscsak a tarjáni a központi eseményünk, ahol a helyieknek idén távcsöves bemutatót szerveztünk, ahol a legkülönfélébb műszerekkel, például fényvödör teleszkóppal kémlelhetik az eget. A nyári égbolton a napjainkban este tíz óra után már felbukkan a Szaturnusz, megmutatja magát a Tejút is, a csillagképek, csillagködök mellett a Marsot és a Vénuszt is láthatják a délkeleti horizonton 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában