Klímaváltozás

2022.07.29. 20:00

Navracsics Tibor Esztergomban: ősszel újabb uniós források érkezhetnek

Ha lehet mondani pénteken még inkább felpörgött az MCC fesztiválmotor, vélhetően még többen érkeztek a királyvárosba, ahol a remek nyári időben, a helyszínek közötti sétányokon és magukon helyszíneken oldott, vidám hangulatú örömünnep alakult ki.

W. P./P. Z.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Pénteken a Kis-Duna partján felépült Edu-sétány is nagyobb sebességre kapcsolt, itt az Mathias Corvinus Collegium és partnerintézményei, társszervezetei várták a publikumot. Több színpad is működött ekkor, melyeken aktuális közéleti, történelmi, kulturális, gazdaságpolitikai, geopolitikai, társadalomtudományi témájú kerekasztal beszélgetéseket hallgattak a nézők. Az Edu-sétányon amolyan karneváli hangulatban hömpölygő közönségnek kínálták a különféle tematikákat: médiaszakmai-, felsőoktatási, romaügyi, hagyományőrző, katonai, drogkutatási, európai, fiatal tehetségek, demográfiai, külpolitikai témákban. 

A MCC Feszt egyik legszebb helyszínének volt mondható a Mindszenty-színpad, mely Nemzeti Emlékhely rangot viselő Vízivárosban várta az érdeklődőket. Itt lépett színpadra Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős miniszter és Balázs Péter, a balliberális kormányzat korábbi külügyminisztere a Mandiner újság meghívásának tett eleget, amikor Szalai Laura moderálásával a Magyarország előtt álló európai uniós, illetve külpolitikai kihívásokról beszélgettek. A beszélgetés során a háborús helyzetről, a gazdasági válságról, illetve az elakadt uniós forrásokról volt főként szó. 

Ez utóbbiról Navracsics Tibor egy ponton úgy fogalmazott, hogy alapvetően három csatornán zajlanak a tárgyalások az európai bizottsággal, ebből az operatív programok is hozzá tartoznak, melyek közül a július 29-ei napon küldik meg Brüsszelnek jóváhagyásra az utolsó részt, lezárva ezzel ezt a nagy témakört. A miniszer úgy látta, hogy akár még idén megszülethet az uniós bizottság döntése arról, elfogadja-e, és miként fogadja el a magyar operatív programcsomagot. 

Navracsics hozzátette: „Eközben tárgyalunk az operatív programokban szereplő akcióprojektek támogatását segítő uniós forrásokat megalapozó partnerségi megállapodás aláírásáról, mely – bízom benne – az ősz folyamán megtörténik és akkor ezt a történetet talán az idei évben le tudjuk zárni és megnyílik az elvi lehetősége az uniós források érkezésének.” 

Az MCC-sziget Zöld színpadán Mezőgazdaság és klímaváltozás – Kockázat vagy lehetőség? című előadásban Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója, Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, illetve dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár fejtette ki a véleményét. A beszélgetést Basa Márton a Klímapolitikai Intézet kutatója, az említett egyetem biotechnológus mesterszakos hallgatója moderálta.

A résztvevők főként azt taglalták, hogy a mezőgazdaság hogyan járul hozzá a klímaváltozáshoz, hogyan lehet csökkenteni az ágazat környezetterhelését. Beszéltek arról is, hogy milyen előnyökkel járhat egyes régiókban az új növénykultúrák megjelenése, illetve hogy a kukoricatermő övezetek határa egyre inkább északra tolódik.

Szabadság után kutatott - A Mindszenty színpadon mutatták be Csák János kulturális és innovációs miniszter Az amerikai géniusz című könyvét, a kötet kapcsán Magyarország korábbi angliai nagykövete Patrick Deneen amerikai konzervatív filozófussal beszélgetett. A műről annyit tudni érdemes, hogy a szerző arra próbál rámutatni, hogy milyen szellemi jelenség és lelki örökség rejlik meg az Amerikai Egyesült Államok gazdasági teljesítménye mögött. Továbbá azt is vizsgálja, hogy mi annak a szabadságnak a célja, amit a tengerentúli ország lakói a „legfőbb emberi jónak” tartanak.

Ondré Péter érdekességként elmondta, hogy az állattenyésztést például az egyik nagy metán kibocsájtó ágazatként tartják számon és hogy a rizsföldeken zajló elárasztásos öntözésnek is van metánlábnyoma. Hallhattunk arról is, hogy amerikai kutatók azt is vizsgálják, hogyan lehet például a kérődző állatok emésztőrendszerén azokat a mikroorganizmusokat kicserélni, melyek a metán bomlásáért felelősek.

Szó volt arról is, hogy kitartó munkával növekszik Magyarországon az erdőkkel borított területek nagysága, amelyeknek nagy szerep jut a szén-dioxid megkötésben. Az előadók végül leszögezték: álljunk ki az agráriumért, ugyanis nem ez az ágazat a fő felelőse a klímaváltozásnak.

Az MCC Feszt szombaton gőzerővel folytatódik, az est folyamán többek között Király Viktor, a Follow The Flow a Beatrice, az Irie Maffia, Essemm, Lotfi Begi szórakoztatja hajnalig a publikumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában