Gólyák

2022.07.22. 14:00

Megvannak a ponthatárok: így lehetett bejutni a megyei egyetemi karokra

Ahogyan arról beszámoltunk, nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este. Ezzel eldőlt, hogy a több mint 99 ezer jelentkező közül az általánoseljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.

S.G./R.V.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A felsőoktatásba jelentkezők 74 százalékát felvették valamilyen képzésre 

– közölte a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón az MTI-vel. Hankó Balázs elmondta: mintegy százezer jelentkezőből 73 ezer 805-öt vettek fel, ami 2020-hoz képest 8 százalékos bővülést jelent. A hallgatók 82 százalékának, 60 ezer 517 diáknak az állam finanszírozza a tanulmányait jelezte a helyettes államtitkár, aki úgy fogalmazott, finanszírozási szempontból "a világon egyedülálló a magyar felsőoktatás.

Beszámolt arról is, hogy az idén érettségizett diákok mintegy 60 százaléka jelentkezett a felsőoktatásba. Hankó Balázs a kormányzat számára leginkább fontos célnak nevezte az első diplomát szerzők arányának növelését. Ezt az alap- és az osztatlan képzésben részt vevő hallgatók számának növelésével lehet elérni, az ő arányuk idén 2 százalékos növekedést mutat 2021-hez képest - fűzte hozzá.

A felsőoktatási trendekről közölte: 2020-hoz képest a felvettek száma az agrárképzésben 25 százalékkal, a sportképzésben 22 százalékkal, a műszaki képzésben és az orvos-egészségügyi területen 16-16 százalékkal nőtt. Jelezte azt is, hogy idén 6 ezer 400-an nyertek felvételt pedagógusképzésekre, valamint beszámolt arról is, hogy ebben az évben 123 idegennyelvű képzést indítanak a magyar felsőoktatásban.

Hankó Balázs közölte, a kormány idén megduplázta a felsőoktatás finanszírozását, ezért ugyanakkor minőségi és teljesítmény szempontokat várnak el az intézményektől és a hallgatóktól. A fenntartói modellváltásra utalva azt hangsúlyozta, hogy magyar felsőoktatás jó, és egyre jobb, ami nemzetközi szinten is előrelépést biztosít.

A felsőoktatásba felvételizők csütörtök este SMS-ben kaptak értesítést arról, hogy felvették-e őket valamelyik általuk megjelölt intézménybe, és ezzel párhuzamosan a felvi.hu oldalon tájékozódhatnak az idei ponthatárokról. Közülük több mint 3200-an örülhetnek olyanok, akik a Széchenyi István Egyetem polgárai lesznek. 

Szívből gratulálok mindenkinek, aki egyetemünkre nyert felvételt, nagy szeretettel várjuk őket közösségünkben. A leendő elsőévesek magas száma nemcsak örömteli, de fontos visszaigazolást is jelent számunkra, hiszen azt mutatja, hogy a fiatalok pozitívan értékelik intézményünk oktatási színvonalát és európai szintű infrastruktúráját 

– értékelt dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke.

Dr. Kovács Zsolt kancellár elmondta: céljuk az, hogy minél több hallgatót juttassanak naprakész tudáshoz, értékes, versenyképes diplomához.

A diákok vonzónak találják minőségi, gyakorlatorientált képzéseinket, amit a műszaki területeken egyre több duális partnerünk – köztük stratégiai partnerünk, az Audi – is segít. A fiatalok a nálunk szerzett diplomával könnyen el tudnak helyezkedni, és az átlagosnál magasabb fizetéshez jutnak a munkaerőpiacon. A gólyák pezsgő városba, támogató, nemzetközi környezetbe érkeznek, ahol az angol nyelvű képzések száma megközelíti a negyvenet, a hallgatói közösséget pedig 65 ország fiataljai alkotják 

– sorolta a kancellár.

A tatabányai székhelyű Edutus Egyetem gazdasági és műszaki képzéseire nappali és levelező munkarendben jelentkezhettek a leendő hallgatók. Az induló alapképzésekre 280, felsőoktatási szakképzésekre 240, mesterképzésekre pedig 50 ponttól lehetett bejutni. Némethné Dr. Gál Andrea dékán elmondta: idén több mint 80-an nyertek felvételt az egyetem tatabányai campusára, többségük gazdasági szakokon és levelező munkarendben tanulnak majd.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet-, és Társadalomtudományi Karának nappali, levelezős, illetve alap-, mester- és osztatlan képzéseinek ponthatárait a tanulók szintén nyomon követhették az interneten. Az esztergomi székhelyű kar anglisztika alapszakára például 334 ponttól, kommunikáció- és médiatudományi, illetve a nemzetközi tanulmányok alapképzésére egyaránt 400 ponttól, a pszichológia alapképzésre pedig 450 ponttól lehetett bekerülni. Az egyetem a honlapján gratulált leendő gólyáinak, azt írták: a PPKE BTK-ra összesen 1370 hallgatót vettek fel a 2022/23-as tanévre.

A képzés ponthatárát az intézmény kapacitása mellett az befolyásolja, hogy hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda – közölték a felvi.hu-n. Minél több magas pontszámú jelentkező listáján szerepel az adott szak az első helyen, annál magasabb lesz ott a ponthatár. A felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a minimális ponthatárt a hozzájuk jelentkezők számára. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy egy adott szakon az intézmény nem használja ki a teljes kapacitását – tették hozzá.

Idén is van lehetőség pótfelvételire - Akit az általános felvételi eljárásban nem vettek fel vagy esetleg nem adta be jelentkezését, érdemes megfontolnia a pótfelvételi lehetőségét. A fiatalokat többek között vonzó kollégiumi szolgáltatás és campus, modern infrastruktúra, Közép-Európában egyedülálló laborháttér várja a Széchenyi István Egyetemen. Emellett a hallgatók számára Győr és Mosonmagyaróvár színvonalas kulturális, fesztivál- és sportéletet, valamint jó elhelyezkedési lehetőségeket nyújt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában